Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПільгиЯкі пільги належать чорнобильцям І категорії?

Які пільги належать чорнобильцям І категорії?

Этот материал также доступен на русском языке
До категорії I належать особи з інвалідністю з числа ліквідаторів та потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС.

У представників I категорії найширші соціальні гарантії. Перелічимо основні.

  1. Безкоштовне придбання ліків за рецептами лікарів.
  2. Позачергове безкоштовне зубопротезування (крім протезування з дорогоцінних металів).
  3. Щорічне безкоштовне забезпечення санаторно-курортними путівками або отримання (за бажанням) грошової компенсації у розмірі середньої вартості путівки.
  4. 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартплата) та комунальними послугами в межах середніх норм споживання, передбачених законом, а також телефоном. Для осіб, які проживають у будинках, які не мають центрального опалення, передбачено 50-відсоткову знижку при купівлі палива в межах встановлених норм.
  5. Компенсація 50% вартості продуктів харчування за медичними нормами.
  6. Безкоштовний проїзд усіма видами міського та приміського пасажирського транспорту (крім таксі, в яких не більше 9 місць) на території України.
  7. Пільги зі сплати податків, зборів та мит до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства.
  8. Безкоштовний проїзд один раз на рік (туди і назад) до будь-якого пункту України залізничним, водним, повітряним чи автомобільним транспортом.
  9. Обов’язкове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва для тих, хто перебуває на квартирному обліку, а також для ведення особистого підсобного господарства.
  10. Позачерговий пристрій обслуговування службами соцзахисту вдома, якщо в хворого немає близьких родичів, які з ним. Якщо таке обслуговування неможливе, установами соцзахисту відшкодовуються витрати, пов’язані з доглядом хворих.

Порада
Майте на увазі, що безкоштовний проїзд у міському пасажирському транспорті (крім таксі), а також 50-відсоткова знижка на проїзд на внутрішніх лініях повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня до 15 травня поширюється на людину, яка супроводжує (не більше однієї) людини з інвалідністю I групи або дитину з інвалідністю.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні