П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯкі багаторічні квіти можна посадити на ділянці напровесні?

Які багаторічні квіти можна посадити на ділянці напровесні?

Этот материал также доступен на русском языке
Як тільки встановиться тепла погода, можна приступати до посіву насіння багаторічників. Як правильно посадити жоржину та колеус, щоб вони перетворили клумби на квітучий оазис?

Різнокольорові водоспади жоржин

Жоржина – володарка сліпучих нарядів, здатна догодити кожному, навіть найвишуканішому поціновувачу. Останніми роками селекціонери все більше уваги приділяють виведенню карликових форм, які починають цвісти у ранні терміни. Голландські та японські сорти бордюрних жоржин добре виглядають і в звичайному квітнику, і в модних «мобільних» садах з контейнерних композицій. Чарівні карликові жоржини з кулястими, зірчастими, голчастими квітками різноманітних забарвлень можна виростити на балконі та підвіконні, на терасі та біля штучної водойми.

На одній з виставок звернула увагу на насіння трьох різновидів жоржини мінливої: помпонні, анемонові та комірцеві. Оскільки я вже вирощувала з насіння «Веселих хлопців» і жодних складнощів при цьому не виникало, то одразу вирішила спробувати щось складніше. У квітні висіяли насіння в лотки з легким родючим ґрунтом, закривши їх на глибину 1,5 см. Лотки встановила у дворі під навісом зі спандбондом. Вже на 4-й день з’явилися вруна. Коли у рослин було по дві пари листя, розсадила їх у півлітрові стаканчики, в них вони росли до висадки у відкритий ґрунт.

Першими зацвіли помпонні жоржини, вже на 65-70-й день від появи врун. Забарвлення – різноманітне: білі, лососеві, всі відтінки червоного, рожевого, жовтого та помаранчевого, були двоколірні. У висоту рослини досягали 70-80 см, сформували пишні кущі з безліччю бутонів. Квітки здебільшого були із суцвіттями напівкулястої форми, з трьома рядами язичкових квіток навколо плоского диска, але зустрічалися й форми із простими квітками.

Цвітіння комірцевих жоржин настало через 90 днів після появи врун і перевершило всі мої очікування. Всі рослини досягали у висоту 35-50 см і буквально “тонули” у великих (діаметр 12-14 см) квітках та масі бутонів. Забарвлення – неймовірне, кожен екземпляр, то шедевр. Пелюстки – оксамит і атлас: вишнево-чорні з яскраво-цикламеновим “комірцем”, малиново-білі, жовто-горобинові та біло-рожеві.

Інший, не менш хвилюючий, сюрприз піднесли мені сіянці анемоновидних жоржин. Достатньо вже того, що всі вони були карликами (35-45 см) і випустили масу бутонів, які зацвіли на 95-100-й день від появи врун махровими двоколірними кульками. Так ще й листя деяких екземплярів було темно-пурпурового і фіолетового кольору!

Килимові доріжки з колеуса

Всім знайомий колеус, що нині став широко використовуватися в квітковому оформленні для відкритого ґрунту. Модна тенденція вирощувати рослини з добре забарвленим листям, що зберігає декоративність весь сезон, призвела до пошуку та селекції невибагливих декоративних культур.

Згадали і про колеус: така багата палітра листя притаманна небагатьом рослинам. Цей багаторічник чудово росте і на сонячних місцях, і у півтіні. Теплолюбний, вологолюбний, при регулярному добриві на легких поживних ґрунтах нарощує велике яскраве листя і надає композиції святкового вигляду.

Цвіте колеус невеликими синіми квіточками, зібраними в колоски, які зазвичай видаляють, щоб рослини не витягувалися, а формували гіллястий кущик.

Насіння колеуса висіваю в лотки у квітні, розмістивши їх рівномірно на поверхні вологого легкого ґрунту, накриваю склом, ставлю на підвіконня. Через десять днів з’являються сходи. У травні рослини пікірую в горщики ємністю 0,25 л і ставлю під укриттям зі спандбонд. Коли мине загроза заморозків, висаджую їх у відкритий ґрунт. Поки квітучих рослин мало, колеус своїм ошатним листям привертає увагу, а коли в саду «пік» цвітіння, воно ще більше підкреслює красу квітів, які ростуть по сусідству.

Перед заморозками я пересаджую їх у горщики та прибираю до хати. Навесні з них можна буде взяти живці, а решту необхідного посадкового матеріалу знову отримати з насіння.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому не цвітуть жоржини.

Світлана ВНУКОВА.

с. Руські Тишки Харківської області.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні