Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДачаКвітникарка із Тернопільської області розповіла, чим підгодувати лілії навесні для пишного цвітіння

Квітникарка із Тернопільської області розповіла, чим підгодувати лілії навесні для пишного цвітіння

Этот материал также доступен на русском языке
Наше життя настільки непередбачуване, що навіть складно уявити, що буде – не те що завтра, а сьогодні. Перипетії долі малюють свої візерунки, у кожного вони різні, а у Світлани Ярославівни Михальчук із смт Товсте Тернопільської області вони прикрашені квітами, які вона вирощує на своїй присадибній ділянці.

Квіти – це її втіха і захоплення, на чужині вони нагадують про рідний край, про її улюблений будинок, який завжди чекає на свою господиню. Взимку Світлана працює за кордоном, а влітку повертається до своїх квітів. Коли всі їдуть на море, до Єгипту, Туреччини, вона поспішає до своєї сім’ї та рослин. І немає кращого відпочинку, ніж удома.

Займатися квітникарством Світлана Ярославівна почала після того, як з’явився власний будинок. Насіння виписували з різних куточків України, привозили з Польщі та Німеччини. Зараз у колекції так багато рослин, що очі просто розбігаються, і всі вони щедро цвітуть, адже вирощені з любов’ю.

Де посадити лілії у саду?

Звичайно, є у Світлани Михальчук і улюблені рослини, природно, кожна квітка дорога серцю, але все ж таки трав’янисті гібіскуси та лілії (ОТ-гібриди) зуміли відвоювати більше місця на клумбі.

Чому квітникарці сподобалися саме ОТ-гібриди? Справа в тому, що коли цвітуть ці лілії, то все подвір’я наповнюється неперевершеним ароматом, здається, що хтось ненароком розлив дорогі французькі парфуми. Хоча цей аромат не всім до вподоби, є люди, які його просто не переносять.

Лілії та гібіскуси можна назвати невибагливими рослинами. Єдина вимога – це сонячне місце і полив, якщо лілії можна поливати зрідка, то гібіскуси воду люблять, особливо якщо літо занадто спекотне, без поливів просто не обійтись, інакше рослина буде погано цвісти, та й самі квіточки будуть дрібними.

Чи потрібно обрізати відцвілі бутони?

Слід приділити увагу підготовці рослин до зимівлі. Так, гібіскуси Світлана зрізає, залишаючи 10-15 см над поверхнею ґрунту. Лілії, коли відцвітають, теж обрізає, залежно від виду, так, щоб пагони були не менше 50 см, адже цибулини насичуються поживними речовинами, які є в пагонах, тому якщо зрізати їх коротко, це може позначитися на подальшому цвітінні.

Восени свої квіти господиня підгодовує нітроамофоскою і трохи підгортає землею, щоб люті морози не пошкодили коріння. А навесні для найкращого цвітіння підсипає азотні добрива.

Звичайно, якщо на ділянці земля родюча, то можна добрива не вносити. Зовсім недавно Світлана Михальчук зацікавилася хостами і гейхерами, вони приваблюють господиню своїм різнобарвним і таким ошатним листям.

Світлана часто їздить на заробітки, коли її немає, за рослинами доглядає чоловік Василь, але коли жінка повертається до рідної оселі, то весь свій вільний час віддає рослинам.

Оксана Корольова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні