П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк виростити аґрус на штамбі: етапи обрізки та формування

Як виростити аґрус на штамбі: етапи обрізки та формування

Этот материал также доступен на русском языке
Розповім вам, як, не докладаючи великих зусиль, перетворити кущі аґрусу на естетичні та легкі у догляді рослини на штамбі, схожі на маленькі деревця.

Сформувати аґрус у вигляді дерева можна за 2 роки

Аґрус може стати деревом за 2-3 роки формування, причому в такій формі він залишатиметься протягом багатьох років і радуватиме вас щедрими врожаями. Найголовніше, щоб сформувати такі кущі на штамбі, їх не потрібно прищеплювати, формуємо на власних пагонах, тому створити таку красу під силу кожному.

Тепер докладніше про саму схему формування. Після того, як були посаджені кущі (можна садити восени та навесні), робимо обрізку на 3-4 бруньки. Навесні, коли прокинуться бруньки, підуть у зріст пагони і досягнуть 15-20 см, потрібно виламати зайві пагони. Видаляю все, крім двох найсильніших (вирішив формувати у два штамби, тому що врожайність буде більшою, але можна формувати і в один штамб).

Після виламування зайвих пагонів забиваю біля куща арматуру заввишки 1,5 м і більше — все залежить від сили зростання сорту і прив’язую залишені пагони до неї. До осені потрібно виростити дві сильні гілки, які згодом перетворяться на потужні штамби.

Якщо на місці видалених пагонів знову з’являються нові, знову видаляйте їх. Може таке бути, що на пагонах, які ми залишили на вигін, у міру зростання почнуть з’являтися бічні пагони, їх треба вкоротити за 5-7 листком.

Отже, завдання на перший сезон — виростити дві добрі потужні гілки, з яких наступного року ми сформуємо штамби в нижній частині куща та крону у верхній.

Правильне формування крони куща

Наступної весни нашим завданням буде формування крони куща. При хорошому догляді минулого року залишені пагони мали зрости на 1 м і вище. Для буйного зростання залишених пагонів не забувайте в період вегетації робити регулярні підживлення, поливи та обробки від шкідників, зокрема попелиці.

Напровесні на вирощених торішніх пагонах від самого низу до верху прокинуться і підуть у зріст усі бруньки. Нам потрібно зробити зелені операції для того, щоб сформувати штамб та майбутню крону для плодоношення. Щоб сформувати штамб, а у нас їх буде два, з самого низу і до середини пагона (приблизно на 50-60 см) видалити всі бруньки, що прокинулися і пішли у зріст. Саме на місці їх видалення сформуються штамби. Вище зазначеної висоти всі бруньки залишаємо, з них почнуть інтенсивно виростати бічні пагони, їх потрібно двічі на рік підстригати за 5-7 листом (я це роблю в травні, коли пагони відростуть на 15 см, якщо запізнитися можуть зламатися на вітрі, і у липні перед збиранням урожаю, щоб було легше зривати ягоди). У цьому сезоні вже буде помітна форма куща.

Регулярні підрізання молодих пагонів

Цього ж сезону у вас вже може з’явитися перший урожай, залишайте його, не обривайте. У травні після відростання бічних пагонів на 10-15 см потрібно зробити перше укорочування пагонів за 5-7 листків. Через тиждень-другий на обрізаних пагонах знову починають прокидатися молоді, проте їх з’являється вже більша кількість – по 2-3 пагони на кожному обрізаному. Вони знову інтенсивно ростуть і через 2-3 тижні досягають 10-15 см довжини, приблизно в липні їх потрібно знову вкоротити за 5-7 листочком. В результаті таких регулярних підрізок молодих пагонів, що постійно наростають, наша крона починає набирати об’ємну, естетичну форму і збільшувати врожайність.

Всі молоді пагони, які час від часу прокидатимуться на штамбі і біля його основи, регулярно видаляємо. Верхівку пагонів продовжуємо вирощувати до потрібної нам висоти. Потім підрізаємо її і не дозволяємо тягнутися вище.

Догляд за такими кущами полягає в регулярних поливах (раз на тиждень), підживленнях 2 рази на місяць, постійних укороченнях наростаючих пагонів (2-3 рази за сезон) та постійному видаленні порослі на штамбі та біля основи куща. Обов’язково зробіть 1-2 обробки проти шкідників та хвороб. Також не забувайте мульчувати кущі органікою. До речі, аналогічним чином можна сформувати червону та білу смородину.

Читайте також:

Віталій Коваль, садівник, Рівненська область.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні