Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк визначити, що акумулятор в автомобілі час міняти?

Як визначити, що акумулятор в автомобілі час міняти?

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні акумулятори практично не підлягають обслуговуванню. Після певного часу їх просто змінюють. Як же зрозуміти без СТО (служби технічного обслуговування) та фахівців, що настав цей час.

Спробуймо розібратися разом.

Який термін служби автомобільного акумулятора?

Батареї акумулятора в середньому втрачають 10-20% власної ємності за 1 рік експлуатації. Бюджетні моделі зазвичай перестають працювати через 2-3 роки, а преміальні можуть прослужити 5-7 років.

Найчастіше проблеми з акумулятором виникають через недостатній заряд. Якщо ви їздите тільки на короткі відстані, акумулятор може просто не встигати зарядитися. Велика кількість споживачів енергії також не дає батареї відновити заряд.

Вважається, що нормальна напруга від генератора – 13,9-14,5 вольт. Якщо на запущеному двигуні значення більше або менше, значить у вас проблема з системою заряджання.

Ознаки акумулятора, який потрібно замінювати

Найголовніша ознака – стартер ледве «крутить» і двигун важко запускається. У такій ситуації автомобілісти намагаються «прикурити» у сусіда на стоянці. Найгірше, коли це трапляється в дорозі чи безлюдному місці. Краще не сподіватися на диво та вчасно замінити акумулятор.

Зверніть увагу на запах від акумулятора. Якщо він неприємний, значить під час роботи батарея закипає та виділяється газ. Цей запах складно з чимось сплутати, він нагадує протухлі курячі яйця.

Проведіть простий тест — увімкніть габарити та музику в салоні на 1 годину. Після цього заведіть автомобіль. Якщо запуск стає проблемою і стартер погано «крутить», це говорить про значну втрату заряду.

На клемах акумулятора не повинно бути слідів окиснення. Напруга при вимкненому запалюванні зазвичай від 12,3 до 12,7 вольт. Якщо вольтметр показує значення менше 12, то настав час замінити акумулятор.

Як продовжити життя автомобільному акумулятору?

Акумулятор мусить бути добре закріплений на своєму місці. Надмірна вібрація може зменшити термін його служби та пошкодити блок електродів.

Якщо ви ненавмисно розрядили акумулятор, наприклад забули вимкнути фари або обігрів скла, батарею слід повністю зарядити. Зробіть це навіть якщо машина нормально завелася. Виробники не рекомендують тримати акумулятори в розрядженому стані.

Тримайте акумулятор у чистоті. Бруд і патьоки електроліту можуть перетворитися на струмопровідний шар. Верхня поверхня мусить бути сухою та чистою, щоб не було витоків струму.

Знімайте акумулятор з автомобіля або «відкидайте» клеми, коли довго нікуди не їздите, або тримаєте машину на стоянці чи в гаражі. Це збільшить термін служби батареї.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про покупку авто з пробігом: поради та рекомендації.

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні