Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЖитомирські овочівники замість картоплі вирощують екзотичний батат

Житомирські овочівники замість картоплі вирощують екзотичний батат

Этот материал также доступен на русском языке
Лариса та Олександр Скопець із Новограда-Волинського Житомирської області бататом почали займатися після багаторічного вирощування картоплі. Культивувати цю культуру їм запропонували родичі. Подружжя довго не роздумувало і швидко підхопило цікаву ідею.

Батат корисний діабетикам

Лариса та Олександр почали збирати свою колекцію і сьогодні на своїй присадибній ділянці вони вирощують 11 сортів батату, серед яких Порто Амарелло, Перпл, Японський, Маньчжурський, НБС, Бореград, Мохан, Тайнунг, Вінницький рожевий тощо.

Якщо раніше однією з головних страв була картопля, то сьогодні з раціону її майже витіснив батат, звичайно овочівники їдять і картоплю, але в мінімальних кількостях.

На власному досвіді вони переконалися, що батат набагато корисніший за картоплю, він не провокує тяжкість у шлунку, також немає проблем із зайвою вагою, більше того, його можна вживати навіть діабетикам.

Багато хто подумає, чому ж при таких корисних властивостях цю культуру не часто можна зустріти на українських городах. Справа в тому, що батат має певні тонкощі при вирощуванні, які багатьох просто відлякують, хоча насправді нічого складного немає.

Як пророщувати батат?

Якщо картопля ми висаджуємо навесні безпосередньо в ґрунт, то батат потрібно пророщувати і розмножується він за допомогою зелених пагонів, що проростають із бульб. Зробити це можна на підвіконні у квартирі чи в будинку. На пророщування батат ставлять залежно від сорту у січні – лютому. Беруть звичайні овочеві ящики, застилають дно, щоб не висипалася земля і насипають ґрунт шаром 3-5 см, потім йде шар піску і вже на ньому розміщують здорові, без пошкоджень, бульби, їх треба злегка втиснути в землю та засипати зверху піском, щоб батат був до половини закритий.

На перших етапах бульби краще не поливати, досить просто розпорошувати воду з пульверизатора.

Надмірне зволоження може спровокувати гниття. Коли пагони досягнуть заввишки 10-15 см, Лариса та Олександр радять їх акуратно зрізати або відламати та відправити на вкорінення у пластикові стаканчики з родючою землею.

Один батат може дати від 20 до 40 пагонів

Розсаду висаджують у відкритий ґрунт на грядки-насипи (формують у вигляді невеликих валів), коли встановиться тепла погода та середньодобова температура буде на рівні +10 ° С.

Зазвичай висадку Лариса та Олександр Скопець проводять із середини і до кінця травня.

батат
батат печений

Батату колорадський жук не страшний

Батат не вимагає особливого догляду, потрібно лише спочатку видаляти бур’яни, а далі він розростеться так, що жодна травинка не проросте. Якщо звичайну картоплю постійно доводиться рятувати від колорадського жука, то батату він не страшний. А ось миші можуть їм поласувати, особливо їм подобаються солодкі сорти.

Збирати врожай можна за 2,5-3 місяці після посадки. Однак у сім’ї Лариси та Олександра ласувати соковитими плодами починають вже через 2 місяці після посадки на грядки.

Для зберігання батата не потрібен підвал, підійде звичайна комора або кімната, оптимальним температурним режимом буде +12-20 ° С. Якщо стовпчик термометра підніметься вище 20 градусів, батат почне сохнути, якщо нижче 12 – стане водянистим.

Читайте також:

Оксана Корольова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні