Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія: несправедливе рішення можна оскаржити  

Пенсія: несправедливе рішення можна оскаржити  

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія: розповідаємо як оскаржити несправедливе рішення Пенсійного фонду.

Пенсія: несправедливе рішення:

«Я працював у Таджикистані, у відділенні міліції. У 1991-1992 роках там почалися заворушення, і відділення згоріло разом з документами. До України ми з сім’єю переїхали як біженці. На руках у мене залишилися документи, які підтверджують роботу у той час. Звертався, щоб ці роки мені зарахували до загального трудового стажу, але марно. Копії наявних документів додаю. Що ще можна зробити?

Зурішо Мухтожов, с. Вигода, Одеська обл.»

Які документи можуть допомогти?

Ситуація у вас склалася незвичайна. Щоб суть проблеми була зрозуміла й іншим читачам, спочатку повторимо те, що вам уже й так повідомили в Пенсійному фонді. За відсутності трудової книжки, а також у випадках, коли у трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні або неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються, зокрема:

– довідки з місця роботи або з архівів;

– виписки з наказів;

– особові рахунки та відомості на видачу заробітної плати;

– свідоцтва, характеристики;

– письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання;

– інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

В разі, якщо документи про стаж не збереглися, його підтвердження може здійснюватися органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків (за певною процедурою). Все це передбачено «Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12 серпня 1993 року (у редакції від 17.08.2021 р.).

Пишіть міністрам і йдіть до суду

Виходячи з наявних документів, сумніватися в тому, що ви працювали в міліції, не доводиться, чого варті посвідчення, що збереглося, нагороди тощо. Водночас документів, за якими можна чітко визначити періоди роботи у той час, відсутні. І як ми розуміємо, запити до Таджикистану особливих результатів не принесли.

Далі робимо висновок, що ви намагалися підтвердити цей стаж за допомогою свідків, у чому вам відмовили. З відповіді Пенсійного фонду України випливає, що вам відмовили в зарахуванні періоду роботи в міліції на підставі показань свідків, оскільки, на думку фахівців Пенсійного фонду, підтвердження періодів «служби» показаннями свідків законом не передбачено.

Нам здається такий підхід не зовсім справедливим. Адже ви претендуєте на зарахування зазначеного періоду не у вислугу років (наприклад, призначення спеціальної пенсії за лінією МВС), а у звичайний трудовий стаж. За законом, служба в органах внутрішніх справ зараховується до загального стажу роботи на загальних підставах. Але тут ми зіткнулися з тим, що відмову ви вже отримали не лише на місцевому рівні, а й з Пенсійного фонду України. Ще один варіант – звертатися до Міністерства соціальної політики. Якщо ви і там не знайдете правди, то залишиться лише подавати до суду. Вважаємо, що в такій справі суд цілком міг би стати у ваш бік.

Наша довідка

Міністерство соціальної політики України:

01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні