Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яАлергія на холод: кому загрожує і як з нею боротися?

Алергія на холод: кому загрожує і як з нею боротися?

Этот материал также доступен на русском языке
Алергія на холод: про неї розповідає лікар-дерматолог Микита Агафонов.

Алергія на холод: якщо після прогулянки в морозну погоду у вас постійно червоніє та лущиться шкіра обличчя й рук, виникають закладеність носа і сльозотеча – швидше за все, це її симптоми. Чому вона розвивається, кому загрожує і як лікуватися, розповів лікар-дерматолог Микита Агафонов.

 

Може виникнути навіть влітку

Холодова алергія (холодова кропив’янка) – це патологічна реакція організму на вплив низьких температур, що проявляється розвитком запального процесу на шкірі та слизових оболонках. Найчастіше захворювання виникає в осінньо-зимовий період через холодну погоду, сніг, дощ або вітер. Але у деяких людей шкіра може червоніти і влітку – після купання в холодних водоймах, вживання охолоджених напоїв, морозива і навіть прийому контрастного душу.

Холодова алергія здатна проявитися у людей будь-якого віку, вона може бути первинною і вторинною (виникає внаслідок іншого захворювання), спадковою та набутою, мати гострий або хронічний перебіг.

(підзаг) Винні спадковість та хронічні хвороби

Механізми виникнення холодової алергії остаточно не вивчені. Але встановлено, що аномальний викид гістаміну може провокувати низка факторів. Це генетична схильність, захворювання ендокринної системи, вірусні та паразитарні інфекції, хронічні патології шлунково-кишкового тракту, шкіри та судин, а також наявність синуситу, гаймориту, тонзиліту, бронхіту, інших видів алергій (на пилок, продукти, ліки). Іншими словами, стати пусковим механізмом холодової кропив’янки здатне будь-яке захворювання, що спричинило ослаблення імунітету та збій у нормальній роботі організму.

Крім того, спровокувати розвиток підвищеної чутливості до холоду здатні сильний стрес і тривале перебування на морозі або холодному вітрі з відкритими ділянками тіла.

Як проявляється?

Симптоми захворювання важко не помітити: під впливом холоду швидко виникають почервоніння та набряк відкритих ділянок шкіри. Найчастіше страждають руки і обличчя, але іноді висипи, червоні плями і дрібні пухирі з’являються по всьому тілу. Також хворі часто скаржаться на лущення та свербіння шкіри.

Крім того, при вдиханні холодного повітря можливим є розвиток симптомів ГРВІ: закладеності носа, нежитю, чхання, кашлю, ознобу, головного болю. Часто непокоїть пацієнтів з холодовою алергією і сильна сльозотеча.

Іноді при холодовій кропив’янці відзначається прискорене серцебиття, біль у животі. У тяжких випадках у хворого можливими є підвищення температури тіла до 39-40 градусів, стрімке зниження артеріального тиску, поява нудоти, ломоти у тілі. Найнебезпечніші ускладнення – розвиток астми, анафілактичного шоку, набряку внутрішніх органів.

До якого лікаря звернутися?

Холодову алергію необхідно диференціювати від проявів ГРВІ, дерматиту, кон’юнктивіту та інших захворювань зі схожими симптомами. Як правило, щоб підтвердити холодову кропив’янку, лікар (дерматолог, імунолог або алерголог) проводить провокаційний тест з льодом, прикладаючи до передпліччя або зап’ястку пацієнта на кілька хвилин кубик льоду. Якщо у людини є підвищена чутливість до холоду, то на охолодженому місці незабаром з’являються характерні почервоніння, набряк та свербіння.

Крім того, фахівець може призначити додаткові аналізи та обстеження, щоб виявити хронічні захворювання, які могли спровокувати розвиток алергії на холод.

Лікування спрямоване на зменшення або повне усунення симптомів, що турбують пацієнта (якщо вони не минають самостійно в теплому приміщенні). Для цього застосовуються антигістамінні препарати (як таблетки, так і мазі), у тяжчих випадках – імунодепресанти. Якщо холодова кропив’янка вторинна, проводиться терапія основного захворювання. Також важливо виключити основний подразник – вплив холоду.

Як поводитися у зимовий період

– У мороз нижче мінус 5 градусів утримайтеся від прогулянок на вулиці.

– Виходячи з дому, максимально захищайте шкіру від холоду та вітру за допомогою капюшона, шапки, шарфа, теплих рукавичок, при цьому віддавайте перевагу одягу та білизні з натуральних тканин.

– За 15 хвилин до виходу на вулицю нанесіть на шкіру живильний або захисний крем, а на губи – гігієнічну помаду (зволожуючі засоби не підходять!), випийте гарячого чаю.

 Ірина Лебединець

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні