Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія за вислугу років: 10 окладів і нюанси звільнення  

Пенсія за вислугу років: 10 окладів і нюанси звільнення  

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія: з Пенсійним фондом можна посперечатися.

«У жовтні 2021 року я вийшов на пенсію за віком. У мене 41 рік і 8 місяців стажу, з них 34 роки я пропрацював учителем. У 2011 році оформив пенсію за вислугу років, але отримував її лише тиждень, бо майже одразу відновився на роботі й від пенсії за вислугу років відмовився. У Пенсійному фонді попереджали, що я втрачу право на 10 окладів, але не попередили, що у майбутньому при нарахуванні пенсії за віком враховуватиметься стара середня зарплата по Україні. Про ці нюанси я дізнався вже згодом завдяки газеті «На пенсії». Тепер мої колеги, які пішли на пенсію за віком у 2020-2021 роках, навіть за меншого стажу отримують вищу пенсію. А я хочу подати до суду. Прошу прорахувати, якою була б у мене зараз пенсія, якби я раніше не оформлював пенсію за вислугу років. На які нормативні документи я можу посилатися у цьому разі? І які документи потрібні для звернення до суду?

Віталій, Чернігівська обл.»

Пенсія: хто має право на разову допомогу?

Особам, які мають вислугу років, зокрема медикам, педагогам, соціальним працівникам, при виході на пенсію справді передбачено виплату разової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій (не окладів). Але є низка умов. Виплата здійснюється при призначенні пенсії за віком, тобто у 60 років, за умови, що людина до цього не отримувала жодного іншого виду пенсії. При цьому на момент досягнення пенсійного віку потрібно працювати в державних або комунальних установах на посадах, що дають право на пенсію за вислугу, і мати не менше 30 років відповідної вислуги у жінок і 35 років у чоловіків. Це передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в редакції від 1 жовтня 2011 року (зміни затверджено 8 липня 2011 року).

Оформивши пенсію за вислугу років у вересні 2011 року, право на такий вид виплати ви справді втратили. При цьому важливо повідомити інших читачів, що пенсія за вислугу років, зокрема педагогам, призначається лише за умови звільнення з роботи за спеціальністю.

З Пенсійним фондом можна посперечатися

Далі про несправедливість розрахунку. Відповідно до статті 40 згаданого Закону, при призначенні пенсії враховується показник середньої заробітної плати по країні за три роки, що передують року звернення по призначення пенсії. Своєю чергою, статтею 45 цього Закону передбачено, що при переході з одного виду пенсії на інший застосовується той самий показник середньої заробітної плати, який враховувався при призначенні або попередньому перерахунку попереднього виду пенсії.

Ви давно не отримували пенсію за вислугу років і 2021-го фактично оформляли новий вид пенсії. Але практика в Пенсійному фонді така, що вам спочатку формально відновлюють старий вид пенсії, а потім на підставі, зокрема, матеріалів архівної пенсійної справи переводять вас з пенсії за вислугою років на пенсію за віком. Виглядає це, звісно, ​​не цілком справедливо. Проте формально правда на боці Пенсійного фонду, принаймні такою є багаторічна практика. Якщо ж найняти розумного адвоката, то можна спробувати сподіватися на чіткість формулювань у самому Законі. Питання в тому, як його трактувати: вас перевели з одного виду пенсії на інший або все ж таки це було первинне призначення нового виду пенсії, адже до цього ви десять років жодної пенсії не отримували.

Що пізніше на пенсію, то вища пенсія

Тепер покажемо на прикладі, яку пенсію за віком вам призначили і якою вона могла бути, якби ви не оформляли 2011 року пенсію за вислугу років.

У жовтні 2021 року вам призначили пенсію із застосуванням показника середньої зарплати за 2014-2016 роки, яку до того ж індексували у 2019-2021 роках. Йдеться про зарплату у розмірі 5426,60 гривні. Саме така зарплата застосовувалася б у вашому випадку, якби ви весь цей час далі отримували пенсію за вислугу років. З того часу зарплату, яка підставляється у формулу розрахунку, кілька разів осучаснювали та індексували, тобто не йдеться про те, що вам взяли для розрахунку середню зарплату ще з тих часів, а саме за 2010 рік.

Якщо ми підставимо у формулу розрахунку ті показники, які вказані у ваших документах, то отримаємо розмір пенсії станом на 1 жовтня 2021 року:

5426,60 х 1,43815 (індивідуальний коефіцієнт зарплати) х 0,41667 (коефіцієнт стажу) = 3251,80 гривні.

До основного розміру пенсії було встановлено доплату за 6 років понаднормового стажу – 111,24 гривні (1854 грн. х 6%, де 1854 грн. – розмір мінімальної пенсії, що діяв з 1 липня до 1 грудня 2021 року).

Своєю чергою, при первинному призначенні нових пенсій у 2021 році застосовувався показник середньої зарплати по країні за 2018-2020 роки – 9118,81 гривні. Якби у формулу розрахунку вашої пенсії підставили цю суму, то основний розмір пенсії на 1 жовтня 2021 був би зовсім іншим:

9118,81 х 1,43815 х 0,41667 = 5464,30 гривні.

Цей приклад свідчить про недосконалість пенсійного законодавства у принципі. За однакового стажу і за рівних коефіцієнтів зарплати людина, яка пішла на пенсію у 2022 році, отримуватиме пенсію вищу, ніж людина, яка пішла на пенсію у 2021 році. Щороку це розшарування триває, передбачена індексація не вирівнює ситуацію належним чином.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Ваше питання про документи, які необхідно подати до суду, краще прояснити у юриста або адвоката. Наразі у більшості населених пунктів працюють Центри безкоштовної правової допомоги. Там за потреби навіть допоможуть скласти позовну заяву.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні