Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк оскаржити рішення медико-соціальної експертизи?

Як оскаржити рішення медико-соціальної експертизи?

Этот материал также доступен на русском языке
Докладно розповідаємо, як оскаржити рішення медико-соціальної експертизи.

Захищаємо свої права – як оскаржити рішення медико-соціальної експертизи?

Нещодавно мого батька відправили на медико-соціальну експертизу і там йому встановили третю групу інвалідності. Ми з таким рішенням не згодні. Підкажіть, чи можна оскаржити рішення медкомісії і як це зробити?

Миколо, лист отримано електронною поштою»

Оскаржити рішення: пишемо заяву про незгоду…

Медико-соціальна експертиза покликана встановити ступінь обмеження життєдіяльності людини, тобто визначити групу інвалідності, а також причину і час її настання.

Медико-соціальну експертизу проводять медико-соціальні експертні комісії (далі – МСЕК), що підпорядковуються Міністерству охорони здоров’я України. У разі незгоди з рішенням районної, міжрайонної або міської МСЕК його можна оскаржити у досудовому або судовому порядку. Докладніше про це сказано у Положенні про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженому Постановою Кабміну № 1317 від 3 грудня 2009 року (зі змінами від 23.04.2021 р.).

Досудове оскарження полягає в тому, що людина з інвалідністю має право протягом місяця після отримання рішення МСЕК подати письмову заяву до комісії, в якій вона проходила огляд, або до відповідного управління охорони здоров’я. Комісія, яка проводила огляд, або управління охорони здоров’я у триденний строк направить усі наявні документи на розгляд до обласної або центральної міської комісії. Там протягом місяця провадиться повторний огляд заявника і ухвалюється відповідне рішення. Рішення обласної або центральної міської комісії може бути оскаржено у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ).

Оскаржити рішення: …і проходимо повторне обстеження

МОЗ, за наявності фактів порушення законодавства про медико-соціальну експертизу, доручає Центральній медико-соціальній експертній комісії МОЗ або обласній комісії іншої області повторно (з урахуванням усіх наявних обставин) розглянути питання, за яким оскаржується рішення.

В особливо складних випадках Центральна експертна комісія МОЗ, обласна або центральна міська комісія та МОЗ можуть направити людину на обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпропетровськ) та Науково-дослідного інституту реабілітації осіб з інвалідністю (м. Вінниця). Після обстеження зазначені науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які мають рекомендаційний характер.

Рішення МСЕК також може бути оскаржене в суді в установленому законодавством порядку. Зокрема, позовна заява подається до адміністративного суду – у строк не пізніше шести місяців від дня, коли позивач дізнався про порушення свого права.

 

До уваги

Датою встановлення інвалідності вважається дата, коли документи були подані на МСЕК.

Читайте також:

Нове на сайті