Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк не втратити право на спадщину?

Як не втратити право на спадщину?

Этот материал также доступен на русском языке
Карантин, а разом з ним і локдаун, який було запроваджено торік, негативно позначилися не лише на роботі бізнесу. Не працювали також нотаріальні контори, у зв'язку з чим спадкоємці не завжди могли вчасно заявити про право на спадщину.

Зараз знову говорять про можливі карантинні обмеження, через які у потенційних спадкоємців можуть виникнути проблеми. Що радять юристи в таких випадках?

Що кажуть юристи?

За законодавством України, для прийняття спадщини встановлено шестимісячний термін з дати смерті спадкодавця. Якщо термін прийняття спадщини буде пропущено, його можна відновити в судовому порядку. Але, як стверджують адвокати, зараз це проблематично: в останні три-чотири роки суди зайняли позицію, яка ускладнює вступ у спадщину. Фахівці радять не зволікати з термінами вступу у спадщину, а скористатися в умовах карантину послугами пошти.

– Рекомендую надіслати заяву рекомендованим листом або до державної нотаріальної контори, або до того нотаріуса, з яким ви домовилися про зустріч. На пошті на лист поставлять штемпель з датою, це і буде датою вашої заявки або на вступ у спадзину, каже адвокат Ростислав Кравець.

Які причини визнають поважними?

Заява про прийняття спадщини (або про відмову від прийняття спадщини) подається нотаріусу за останнім місцем проживання спадкодавця або до органів місцевого самоврядування (у разі, якщо померлий проживав у селі або селищі).

Документи, які будуть потрібні для прийняття спадщини:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний номер;
  • свідоцтво про смерть;
  • документи, що підтверджують родинні зв’язки спадкоємця з померлим;
  • правовстановлюючі документи на майно, про яке відомо.

Якщо все ж термін вступу у спадщину пропустити, доведеться відновлювати його через суд. Це можливо лише в тому разі, якщо причини для пропуску були поважні, а саме: пов’язані з об’єктивними, непереборними та істотними труднощами для спадкоємця. Зокрема – тривала хвороба спадкоємця або перебування спадкоємця протягом тривалого часу за межами України. Хоча факт проживання позивача за межами країни сам по собі не свідчить про наявність непереборних перешкод. По-перше, знову-таки можна скористатися послугами пошти; по-друге – звернутися до консульства (на нього серед іншого покладено обов’язок видавати свідоцтва про право на спадщину).

До речі, не можуть бути визнані поважними такі причини, як, наприклад, необізнаність про наявність спадкового майна, похилий вік, непрацездатність, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини, несприятливі погодні умови.

Довідка «НП»

Спадкоємець, який проживав разом зі спадкодавцем, автоматично отримує спадкове майно. Тобто він не повинен приходити до нотаріальної контори в установлений термін для оформлення спадщини.

Раніше повідомлялося: Чому я плачу податок на нерухомість?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні