Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк правильно поділити спадщину за відсутності заповіту?

Як правильно поділити спадщину за відсутності заповіту?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо складено заповіт, то це значно спрощує процес поділу будь-якого майна між спадкоємцями. Але що робити, якщо померлий не встиг за життя оформити цей документ. Як у такому разі поділити нерухомість та іншу спадщину без заповіту?

Як пише Сегодня, основні правила, як ділити спадщину між спадкоємцями першої черги, викладено у статті 1261 ЦК України.

Ця черга спадкоємців діє і в питаннях розподілу нерухомості: спочатку право на володіння активами мають діти померлого, його друга половина, а також мати та батько.

Особливість законодавчих норм, як ділиться спадщина між дітьми, полягає в тому, що однакові права мають як усиновлені спадкоємці, так і діти, вагітність якими настала за життя спадкодавця, але вони народилися після його смерті.

Для поділу спадщини після смерті чоловіка між дружиною та дітьми діє таке основне правило: це мають бути рівні частини для родичів першої категорії.

“Якщо чада не досягли повноліття, у них немає можливості на вказаний момент стати правонаступником, тоді оформленням документів займається їхній представник, визначений законом, – інший з батьків або опікун”, – зазначив адвокат.

Подружжя та діти від попереднього шлюбу

У такому разі спадкоємці повинні успадкувати активи в однакових частинах, але це актуально лише у випадку, якщо потенційних спадкоємців не усиновила інша людина, а з дружиною (чоловіком) стосунки були оформлені офіційно.

Діти від першого та другого шлюбу

Вони відносяться до першої черговості наслідування, що визначає рівноцінні права на майно. Але якщо діти повнолітні, а батько був непрацездатний, питання, як ділити спадщину між дітьми від різних шлюбів, може бути врегульовано у суді.

Діти та онуки

Експерт зазначає, що онуки відносяться вже до другої черги спадкування. Тому те, як ділиться спадщина між дітьми та онуками відповідно до законодавства, буде вирішено на користь дітей, але вони можуть виявити ініціативу, щоб онуки отримали певні активи їхньої спадщини.

Важливим аспектом є те, що при розірванні шлюбу колишня друга половина втрачає право наслідування, як і при визнанні шлюбу недійсним. Але це не стосується дітей як рідних, так і усиновлених: спадок дістається їм порівну.

Що таке фактичне ухвалення права спадщини?

Ця норма істотно змінює правила, як ділити спадщину, якщо немає заповіту.

Наприклад, громадянська дружина, яка не менше п’яти років вела загальний побут зі спадкодавцем, і при цьому не відмовилася від спадщини, може бути спадкоємицею.

Проте поділ спадщини без заповіту може ускладнити факт загального права майнової власності померлого з одним із спадкоємців.

Тобто, якщо є інші претенденти на рухомий або нерухомий актив спадщини, який неможливо розділити, співвласникові доведеться виплатити їм грошові компенсації, або ж провести продаж майна, за браком фінансів для виплати іншим спадкоємцям.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні