Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо робити, якщо у вас суперечка з сусідом?

Що робити, якщо у вас суперечка з сусідом?

Этот материал также доступен на русском языке
Сусід будує високий будинок поруч із межею вашої ділянки, вас дістають неприємні запахи сусідських тварин і птиці, сусіди палять листя, сміття – це типові приклади порушення правил добросусідства.

Що робити в таких випадках?

Земельним кодексом (ЗК)* встановлено, що спори щодо дотримання правил добросусідства вважаються земельними спорами. Тому, якщо сусіди порушують правила добросусідства, слід подати заяву до сільської, селищної або міської ради. Така заява розглядається в тижневий термін з дня її подання (з участю зацікавлених сторін). За результатами розгляду ухвалюється рішення, в якому зазначається порядок його виконання. Якщо ви не згодні з рішенням місцевої влади, то його можна оскаржити в судовому порядку.

*Згідно зі статтею 158 ЗК України органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори, що стосуються дотримання правил добросусідства.

Майте на увазі: щоб звернутися до суду, треба зафіксувати порушення вашого земельного права. Це можуть зробити фахівці Державної екологічної інспекції України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, експерти.

Раніше повідомлялося: коли земельний пай може відійти до громади

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні