Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіРіздво у Швеції

Різдво у Швеції

Этот материал также доступен на русском языке
Різдво: на ярмарку особливо відчувається чарівна, святкова і затишно-домашня атмосфера свята.

Різдво: ярмарок

Щороку по всій Швеції відбуваються традиційні різдвяні ярмарки, де можна купити все для зустрічі Різдва: різні вироби ручної роботи, солодощі, свічки та подарунки.

Такий різдвяний базар проходить щороку і в місті Бодені, на півночі Швеції, в районі церкви, де багато дерев’яних котеджів гостинно відчиняють свої двері для відвідувачів.

Будиночки – це церковні котеджі. Церква Оверлулео у Бодені була побудована у 1831 році і стала центральною у районі. Навколо церкви виросло церковне котеджне селище.

Планувалося збудувати 400 будинків. Але їх ніколи так не стало. 1919 року тут було 128 котеджів. – У них розміщувалися парафіяни з околиць Бодена, коли відвідували церкву, базари та ярмарки.

Сьогодні у церковному селі залишилося 32 котеджі. 30 із них здаються в оренду туристам у літні місяці. Восени та взимку – проходять ярмарки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тут можна купити вироби місцевих майстрів народних промислів та різноманітні продукти харчування.

Широко представлені вироби з вовни: від варешок та шкарпеток до одягу, валяні діди морози та іграшки – тварини, ювелірні прикраси.

З продуктів харчування на ярмарку можна купити сир, мед, різні солодощі з ягід, а також популярні гліги різних смаків.

Різдво: герцог Юхан та польська принцеса

Глег – це гарячий напій із червоного вина з додаванням прянощів, поширений у період Різдва у Швеції та Фінляндії. Історія його створення йде у давнину.

Згідно з переказами, шведський герцог Юхан III різдвяного вечора 1562 року привіз до Або (зараз місто Турку у Фінляндії) свою дружину, польську принцесу Катерину Ягеллонку, яка, щоб зігрітися, пила гаряче червоне вино з корицею.

У XVI-XVII століттях вино, приправлене медом і прянощами, підігрівали і використовували як зігріваючий напій в холодну пору року. Найменування “глег” напій отримав у Швеції наприкінці XVIII століття.

У пекарні випікають найпопулярніший тонкий хліб круглої форми у справжній печі на дровах. Люди стоять у черзі, щоб купити цей хліб, бо охочих стільки, що його не встигають випікати.

Для дітей є можливість провести час креативно і з користю – під керівництвом майстрів звалювати іграшку з шерсті або спекти святковий пиріг.

В одному з будиночків роблять свічки, де демонструють процес виготовлення від початку до кінця. Бажаючі можуть спробувати самостійно занурити свічки у розтоплений віск та повісити на просушування.

З погодою цього разу пощастило – випав білий сніг та температура – мінус 3 градуси (до цього були тріскучі морози, та й зараз на градуснику – мінус 31).

 

На ярмарку по-особливому відчувається чарівна, святкова та затишно-домашня атмосфера Різдва – все вкрите білим покривом, перед кожним будиночком горять свічки, сяють вогнями та іграшками вбрані ялинки. А над цим височить підсвічена прожекторами красива старовинна церква.

Різдво: в очікуванні Дідуся Томте

Дідусь Томте – це шведський Дід Мороз. Живе він у селі Томтеланд. Вона розташована неподалік міста Мора y підніжжя гори Гесундабергет і населена тролями, гномами та ельфами. Це справжня шведська казка! Сюди можна приїхати цілий рік та потрапити в атмосферу свята.

Цієї осені в цьому селі побувала і моя онука, їй 4 роки. Дідусь Томте – її улюблений персонаж, історію про нього вона готова слухати щодня, з цікавістю та невтомно. – Адже щороку він приносить їй подарунки та вручає особисто. Все повторилося і цього разу.

 

 

 

 

Різдво, як завжди, всією сім’єю зустрічаємо на дачі. Перед будинком прикрашаємо іграшками та гірляндами ялинку. У снігу розчищаємо широку доріжку, уздовж неї запалюємо смолоскипи – щоб дідусеві Томте все було добре видно.

І ось – ви чуєте, як скрипить сніг – це йде він, Томте…

Вікторія Ларссон

Фото автора

Швеція, Боден

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні