П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіАлкоголь та водіння: коли можна сідати за кермо?

Алкоголь та водіння: коли можна сідати за кермо?

Этот материал также доступен на русском языке
Досить часто у водіїв постає питання про можливість сідати за кермо після вживання алкоголю. Яка кількість проміле допускається і скільки потрібно часу, щоб алкоголь вийшов з організму, щоб водій зміг сісти за кермо?

Допустиме значення алкоголю в крові

Україна та інші європейські країни встановили гранично допустимі показники алкоголю в крові, сечі та повітрі, що видихається, з урахуванням того, що в організмі водія може утримуватися природний алкоголь через різні захворювання або продукти.

Отже, максимальне значення алкоголю в крові водія допустиме в Україні – це 0,2 проміле (яке фактично дорівнює 0).

Штрафи за керування у нетверезому вигляді

На жаль, алкоголь – це одна із найчастіших причин дорожньо-транспортних пригод (ДТП).

Тому в Україні щороку посилюють відповідальність за керування автомобілем у нетверезому стані. Покарання за керування у стані алкогольного сп’яніння передбачає штраф. Якщо у вас таке порушення вперше, готуйтеся заплатити 17 000 грн (замість колишніх 10200 грн) + позбавлення прав водія на 1 рік.

Такі ж наслідки і для тих, хто відмовиться від перевірки стану сп’яніння.

Порушили вдруге? Платіть 34 000 грн (або згода на адміністративний арешт 10 діб).

І якщо все ж таки ви наважилися зробити це втретє (протягом року), то готуйтеся сплатити 51 000 грн (або арешт 15 діб), позбавлення прав водія на 10 років та вилучення автомобіля, якщо він належав порушнику.

А якщо водій скоїв ДТП із постраждалими у нетверезому стані, то його очікує до 3 років позбавлення волі, у разі загибелі кількох людей – до 12 років із позбавленням прав водія.

Визначаємо ступінь алкогольного сп’яніння

Ступінь алкогольного сп’яніння залежить від кількості випитих спиртних напоїв, обсягу та складу з’їдених продуктів, віку, ваги та статі водія, а також загального стану організму.

Наприклад, пиво, як найпоширеніший слабоалкогольний напій, випитий обсягом 0,5 літра, повністю виводиться з організму протягом 2-2,5 годин; літр пива виводиться з організму через 4,5-5,0 години, але повне виведення 1,5 літрів – це близько 7 годин.

Наркологи стверджують, що горілка проявляється при встановленні рівня сп’яніння наступним чином:

  • після першої дози горілки обсягом 100 мл рівень алкоголю у крові становить близько 0,8 проміле;
  • після другої дози – 0,2 проміле;
  • після третьої дози відбувається суттєвий стрибок – 2,75 проміле.

Це пояснюється тим, що горілка входить у реакцію у шлунку і лише після цього вбирається в кров.

При вживанні коньяку та віскі принцип їхнього впливу на організм аналогічний вживанню горілки, але слід врахувати, що період повного очищення організму від коньяку та віскі триває приблизно на 10% довше, ніж від горілки.

Тривалість виведення 100 мл вина становить 1,5 години, а на виведення 0,5 л “некріпленого” вина необхідно приблизно 7,5 годин, тобто для повного очищення організму від однієї пляшки вина обсягом 700 мл потрібно 10,5 годин.

Відповідно, щоб сісти за кермо після вживання спиртного потрібно щонайменше добу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали: за вождение в нетрезвом состоянии – штраф.

Джерело: avtopomich.com

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні