Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіСкільки платитимемо за землю?

Скільки платитимемо за землю?

Этот материал также доступен на русском языке
З 2022 року власників земельних паїв додатково оподаткують. Ухвалено відповідний документ.

Наразі, згідно з законодавством, власники паїв площею менше двох гектарів мають право вирощувати сільгосппродукцію, продавати її та не вносити податкові платежі.

Новий закон обмежує розмір земельних ділянок, що не оподатковуються, до 50 соток, а їх власників зобов’яжуть сплачувати податок, незалежно від того, продають вони сільгосппродукцію чи вирощують її для власного споживання.

Для власників ділянок сільгосппризначення площею понад 50 соток закон встановлює мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) – суму податків, яку кожен власник або орендар сільськогосподарської землі має сплатити до бюджету.

Її розмір залежить від площі земельної ділянки, нормативної грошової оцінки землі у певному регіоні України та тривалості користування паєм. На думку експертів, у середньому мінімальне податкове зобов’язання становитиме близько 1400-1500 гривень з гектара на рік.

Від сплати мінімального податкового зобов’язання звільнено власників земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, у дачних та садових кооперативах, а також паїв, що одержані в результаті приватизації у кооперативах та перебувають у зоні відчуження.

Згідно з законом, перший період нарахування МПЗ – 2022 рік, тобто податок нараховуватиметься у 2023 році за 2022 рік. У 2022 та 2023 роках мінімальне податковезобов’язання становитиме 4% від нормативної грошової оцінки землі, а потім 5%.

Читайте також: Податок на землю: хто може не платити

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні