Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯким буде перепис населення у 2023 році

Яким буде перепис населення у 2023 році

Этот материал также доступен на русском языке
Міністерство цифрової трансформації планує у 2023 році провести перепис населення у три етапи. Про це віце-прем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів в інтерв'ю "BBC News Україна".

“Ми зараз працюємо, робимо аудит попередньої стратегії, робимо аудит Служби статистики, як вона працює та функціонує, щоб дані збиралися в режимі реального часу, максимально об’єктивно. До кінця року у нас буде чітка стратегія перепису та трансформації Служби статистики”, – розповів Федоров. .

За словами держчиновника, Мінцифри проводитиме перепис поетапно.

Три етапи перепису населення

Перший етап планується як верифікація даних у всіх базових реєстрах для того, щоб отримати якісні дані та прибрати дублі з реєстрів, щоб реєстри між собою якісно обмінювалися інформацією.

Другий етап планується як онлайн-раунд. Віце-прем’єр-міністр пояснив, що кожен матиме можливість зареєструватися на порталі і додати ту інформацію, якої не вистачатиме в реєстрі.

Третій етап – переписувачі офлайн комунікують і ходять будинками. Але це для тих, хто не переписався онлайн”, – розповів Федоров.

Скільки грошей буде витрачено на проведення переписної кампанії

Чиновник додав, що Мінцифри ще працює над стратегією перепису населення у 2023 році. Також Федоров зазначив, що Мінцифри планує витратити менше, ніж планувалося (5-6 млрд. доларів), на проведення кампанії. Нагадаємо, що бюджет перепису 2001 р. склав 194,2 млн. грн.

“Ми вже заощадили за рахунок здешевлення технологій, з якими ходитимуть переписувачі – планшети, смартфони. Ми бачимо, як заощадити на розробці інформаційної системи – у 3-4 рази. І якщо буде великий онлайн-раунд, буде економія на переписувачах, які будуть ходити офлайн”, – наголосив Федоров.

Всеукраїнський перепис населення 2023 року – запланована державна акція

За встановленою практикою та згідно з рекомендаціями Організації Об’єднаних Націй переписи населення у більшості країн світу проводяться раз на десять років. Принципи та рекомендації ООН визначають, що саме переписи населення є унікальним джерелом соціально-демографічних даних та дозволяють отримати найдокладнішу інформацію щодо різних характеристик населення як на загальнодержавному та регіональному рівні, так і міжнародному.

Останній офіційний перепис населення України проводився у 2001 році. За її підсумками населення країни становило 48 240 902 постійних мешканців та 48 457 102 особи готівкового населення.

Наступний перепис повинен був бути проведений з 2005 по 2014 роки, але так і не відбувся через багаторазові перенесення.

9 грудня 2020 року Кабінет міністрів України схвалив проект розпорядження Держстату, згідно з яким Всеукраїнський перепис населення буде проведено у 2023 році.

Правові, економічні та організаційні засади підготовки та проведення Всеукраїнського перепису населення визначено спеціальним законом України. Під час цього перепису громадяни мають відповісти на більш ніж 50 питань.

«Програма узгоджена з вимогами національного законодавства, містить понад 50 питань та визначає перелік демографічних та соціально-економічних характеристик фізичних осіб, домогосподарств та житлових умов населення», – повідомляє Держслужба статистики.

Про що питатимуть українців

Запитання згрупують у кілька блоків. Вони будуть містити інформацію:

  • про основні демографічні характеристики (вік, стать, місце народження та інше);
  • про етнічне походження, мову та громадянство;
  • про освіту;
  • про джерела засобів існування;
  • про зайнятість;
  • про міграційну активність;
  • визначення статусу інвалідності;
  • про житлові умови.

На відміну від попереднього перепису населення, як ми вже зазначили, наступний проведуть змішаним методом – з використанням не лише усних опитувань громадян, а й опитувань через інтернет та інформації з державних реєстрів.

Як зазначають у Держстаті, відповіді на ці питання дозволять оцінити умови життя кожної людини та зіставити їх із ситуацією в інших державах.

За даними на 1 грудня 2019 року, населення України (без тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму) становило 37,29 млн осіб.

Україна входить у перші 20 країн світу із найстарішим населенням.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні