Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЧому з віком час іде швидше?

Чому з віком час іде швидше?

Этот материал также доступен на русском языке
З віком нам починає здаватися, що час прискорює свій біг. Складається враження, що якісь події відбувалися буквально вчора, тоді як насправді минуло вже кілька років.

Чому таке діється і що про це кажуть вчені?

Наш мозок годин не спостерігає

Те, як із віком змінюється наше відчуття часу, залишається загадкою навіть для вчених. Час не може йти швидше або повільніше, і його реальний плин відрізняється від нашого суб’єктивного сприйняття. Наша здатність оцінювати плин часу змінюється з віком – що старші ми стаємо, то дужче здається, що час прискорюється.

У нас в організмі є рецептори, щоб відчувати дотик, очі, щоб бачити, але органу, який дозволив би нам точно відміряти час, у людини немає. Звичайно, у нас є «вбудований» біологічний годинник, який управляє 24-годинним циклом сну і неспання, однак він не відіграє жодної ролі в оцінці минулих хвилин або тижнів. Відчуттям часу керує мозок, але тільки в тих межах, щоб ми могли підтримувати функції свого організму – наприклад, їсти або спати у призначену для цього частину доби. А от визначати час з точністю до хвилин і тим більше секунд наш мозок не вміє, адже ділити час на певні відтинки придумала людина, а не природа.

Нудьга прискорює час

Вчених давно цікавить зв’язок віку та сприйняття часу – цією проблемою займаються як нейрофізіологи, так і психологи у багатьох країнах світу. Психологи вважають, що є дві причини, через які людині може здатися, що час біжить швидше.

Перша – з віком наш мозок починає працювати повільніше, і за той самий відтинок часу літні люди здатні обробити менше інформації, ніж молоді. Ми починаємо помічати менше подробиць, які зазвичай допомагають правильно оцінити плин часу, тому здається, що час минає дуже швидко. Іншими словами, щоб щось зрозуміти, усвідомити або уявити, літні люди витрачають більше часу. Цим і пояснюється відчуття швидкоплинності часу у старості.

Друга причина полягає в тому, що з віком ми втрачаємо активність. У багатьох літніх людей дні схожі один на інший, як близнюки, а життя перетворюється на рутину. Ми отримуємо менше свіжих вражень, менше подорожуємо та спілкуємося, звично здійснюємо одні й ті самі дії. Дні та тижні, бідні на події, не запам’ятовуються. Ми пам’ятаємо лише найяскравіші та найзворушливіші події в житті, а сірі будні мовби губляться в часі. Тому і створюється ілюзія, що час промайнув з величезною швидкістю.

Якщо ви хочете, щоб повернулося нормальне відчуття часу, не витрачайте його на байдики та перегляд серіалів. Натомість знайдіть заняття до душі і постарайтеся наповнити життя новими враженнями, пам’ятними подіями. Живіть собі на втіху, незалежно від того, як ви відчуваєте час, і тоді він неодмінно буде до вас прихильним.

Найповільніше час спливає при депресії

Відчуття повільного часоплину найчастіше викликають негативні зміни у житті. Наприклад, коли високо піднімається температура, створюється враження, що час тече мов при уповільненій зйомці. Те саме відбувається з тими, хто страждає від самотності або перебуває в депресії.

 

Вчені знайшли причину прискорення часу

Японські вчені дійшли висновку, що за відлік часу в організмі відповідають нейрони, розташовані у тім’яній частині головного мозку. З віком вони зношуються, і темп їхньої роботи уповільнюється, що призводить до спотворення сприйняття часу.

Читайте також: Чи є кохання на пенсії: що кажуть психологи та наші читачі

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні