Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЧи є кохання на пенсії: що кажуть психологи та наші читачі

Чи є кохання на пенсії: що кажуть психологи та наші читачі

Этот материал также доступен на русском языке
Свого часу Коко Шанель сказала: «Старість не захищає від кохання, але кохання захищає від старості». За кордоном, де з цього приводу немає стереотипів, одружуються навіть у похилому віці.

А ми звикли думати, що кохати у літньому віці соромно, що це почуття – привілей молодості. Проте психологи та лікарі впевнені, що це не так. Кохати та створювати сім’ю можна у будь-якому віці. Це подовжує життя, дарує відчуття радості та щастя.

Кохайте і будьте здорові

….Відсутність близької людини погано впливає на здоров’я – страждає імунна система, виникають серцево-судинні захворювання, депресія…

 

 

 

 

Чомусь про почуття зрілих людей говорити не прийнято. Причини на те різні: хтось вважає, що закохуватися у 60 років і пізніше непристойно, хтось не може забути свого колишнього обранця, а хтось просто боїться проблем, які можуть виникнути у нових взаєминах. Але психологи та лікарі запевняють: кохання можливе у будь-якому віці. Тим, хто розлучився або втратив свою другу половинку, ніщо не заважає знову закохатися. Адже життя триває, і прирікати себе на самоту щонайменше нерозумно.

Самотність – неприродний стан для людини, адже ми створені, щоб спілкуватися, дружити, любити, допомагати і в хорошому розумінні залежати одне від одного. Відсутність близької людини погано впливає на здоров’я – страждає імунна система, виникають серцево-судинні захворювання, депресія. Якщо з’являється близька людина, то у крові підвищується рівень гормону окситоцину, який називають «гормоном кохання». Його рівень піднімають дотики та обійми, які ми даруємо коханим людям. І це правильно не лише для любовних, а й для дружніх взаємин.

Раніше переважала думка, що з досягненням певного віку людині соромно думати про почуття, і на пенсії для повного щастя їй досить бавити онуків. Адже людині в будь-якому віці хочеться відчувати спорідненість душ, ласку та тепло. Зараз ставлення до почуттів людей зрілого віку дуже змінилося. Кохання після 50-60 років не вважається чимось ганебним, і так само, як у молодості, воно може наповнити життя змістом та приємними емоціями. Адже кохання не має віку.

Де шукати кохання?

…Найчастіше кохання, що спалахнуло у зрілому віці, приносить більше радості, ніж у молодості, а шлюби стають міцнішими…

 

Люди, які залишилися самотніми, часто не наважуються шукати свою другу половинку, вважають, що це неможливо. Тим більше що коло спілкування з віком звужується, і знайти людину до душі дуже важко. Багатьом здається, що кохання саме прийде з часом, але доля допомагає лише тим, хто докладає бодай мінімальних зусиль до досягнення щастя. Для цього є клуби за інтересами, можна вдатися до допомоги знайомих, ходити на виставки, концерти, до музеїв, дати оголошення в газету. У європейських країнах літні люди часто створюють сім’ї, і це вважається цілком природним. Наприклад, у Берліні є близько п’ятдесяти шлюбних агенцій, які добирають пару одиноким людям похилого віку. Там працюють фахівці, які допомагають клієнтам позбутися «комплексу старості» і розпочати нове життя.

Найчастіше кохання, що спалахнуло у зрілому віці, приносить більше радості, ніж у молодості, а шлюби стають міцнішими. Адже з віком ми на все дивимося мудріше та терпиміше. Приймаємо кохану людину з усіма її проблемами та недоліками. Розуміємо, що у коханні треба вміти прощати, знаходити компроміси.

Способів вирішити проблему особистого життя навіть у літньому віці є багато. Тому не варто впадати в розпач і страждати на самоті у впевненості, що час щастя минув.

А що думаєте про це ви? Таке запитання ми поставили читачам газети, які надсилали листи до нашої рубрики «Клуб знайомств» – вона допомогла багатьом знайти свою другу половинку. Опитування проводили по телефону. Читачів обирали з різних регіонів нашої країни.

Рубрика «Клуб знайомств» має велику популярність у наших читачів. Ясна річ, ми не змогли зателефонувати усім. Але з тими, з ким нам вдалося поспілкуватися, розмова вийшла відвертою. Ми попросили відповісти на такі запитання: «Як ви ставитеся до кохання у зрілому віці?» і «Чи є кохання на пенсії?».

Алла, м. Херсон, 74 роки: «Я вважаю, що з віком можна закохуватися, заводити серйозні взаємини. Головне, щоб при цьому було порозуміння, бажання порозумітися. Навіть люди у літньому віці можуть зустрітися та сподобатися одне одному. Адже кожному потрібно, щоб поряд була близька людина, щоб хтось підказав, допоміг. Кожному окремо важко, а якщо ми вдвох, то вже буде легше. Не треба боятися взаємин у будь-якому віці. Є багато прикладів, коли люди, які вже не вірили, що можуть закохатися, зустрічали свої половинки, і життя поверталося в інший бік. У них виникав інтерес до життя. Я впевнена, що якщо судилося зустріти когось, це неодмінно станеться».

Наталя, м. Чорноморськ, 69 років: «Я гадаю, що у нашому віці виникає, скоріше, не кохання, а взаємоповага. І це дуже важливо. Адже люди життя прожили, мають свої інтереси, світогляд, смаки – все різне. І головне, коли одна людина підлаштовується під іншу, хоче, щоб не тільки їй було добре, а й тому, хто поруч. Так вийшло, що я не знайшла другої половини після смерті чоловіка. Не раз намагалася, але у мене не вийшло. Можливо, я неправильно повелася – я принципова, норовлива, вимоглива жінка. Зараз мені б не завадив чоловік, який був би поруч і підтримував мене».

Марія, Вінницька область, 61 рік: «Я негативно ставлюся до кохання у літньому віці. Не вірю, що таке може бути. Не думаю, що у 60 років можна вийти заміж».

Любов, Кіровоградська область, 71 рік: «Я вірю, що у зрілому віці між людьми можуть виникнути почуття, і позитивно ставлюся до цього. Самотність погана у будь-якому віці, і у будь-якому віці людина має право на щастя. На жаль, мало кого можна зустріти зараз, бо, мабуть, люди соромляться шукати своєї долі».

Ірина, Миколаївська область, 69 років: «Я скептично ставлюся до цього. Дуже рідко комусь вдається познайомитися і створити сім’ю. Крім того, трапляються несумлінні люди, коли до взаємин додається вигода. Проте мені відомі приклади, коли вийшли щасливі сім’ї. Наприклад, я знаю людей, які познайомилися за оголошенням у газеті і разом уже понад 10 років. Але в мене нічого не виходить. Вважаю, що багато що залежить від чоловіків, навіть у нашому віці».

Людмила, Одеська область, 64 роки: «Я вірю в кохання і позитивно ставлюся до створення сім’ї у зрілому віці. Я оптимістка і живу надією».

Микола, Одеська область, 66 років: «Кохання від віку не залежить, хоча у нашому віці це більше симпатія, ніж кохання. Якщо обставини дають змогу, можна і сім’ю створити. Але це буває рідко. У нашому віці є складнощі, багато хто живе з дітьми, і це стає на заваді міцним взаєминам».

Володимир, Чернігівська область, 63 роки: «У нашому віці вже не будеш говорити пишномовні фрази про кохання, кохання переходить у зовсім іншу якість. Воно проявляється в тому, що люди живуть піклуванням одне про одного, допомагають одне одному. Самотність страшна у будь-якому віці, а в нашому особливо. Але щоб зустріти близьку людину, треба бути активним. Треба ризикувати, шукати свою половинку у будь-якому віці. Люди розсудливі не соромляться давати оголошення, але багато хто боїться розчарувань та обману».

Любомир, Івано-Франківськ, 69 років: «Я гадаю, що у зрілому віці можна знайти кохання та створити сім’ю. Іноді буває складно порозумітися, і якщо одна сторона не хоче шукати компромісу, тоді люди розходяться. Багато що залежить від характеру, але якщо є бажання бути разом, все може бути гаразд. Я це відчув на власному досвіді».

Фото: Рexels

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні