П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЯк не залишитися без газу?

Як не залишитися без газу?

Этот материал также доступен на русском языке
У яких випадках газ може бути відключений? Про це запитують наші читачі у зв'язку з ситуацією, що склалася. Підвищення тарифів плюс падіння платоспроможності ставлять людей у скрутне становищо.

З нового року, скоріш за все, буде підвищуватися абонплата. Ми звернулися до фахівців ТОВ “Одесагаз – Постачання” з проханням розповісти про відключення газу і відновлення газопостачання.

Все прописано в договорах

Всі моменти у відносинах споживача з комунальними пвідприємствами прописані в договорах. Зокрема, Порядок обмеження (припинення) розподілу природного газу споживачу міститься в Типовому договорі розподілу природного газу (постанова Національної регуляторної комісії* No 2498 від 30 вересня 2015 року зі змінами від 18.11.2021).

Оператор ГРМ (в нашому разі – “Одесагаз”) має право припинити або обмежити розподіл природного газу споживачу в таких випадках:

1) несвоєчасна або неповна оплата послуг;
2) відсутність споживача в Реєстрі споживачів будь-якого постачальника в звітний період;
3) надання Споживачем або його постачальником (який уклав договір з Оператором системи ГРМ для виконання робіт, пов’язаних з припиненням або обмеженням газопостачання споживачам) письмової заяви про припинення газопостачання;
4) несанкціонований відбір природного газу, крім перевищення добового підтвердженого обсягу природного газу;
5) визнання в установленому порядку аварійного стану газорозподільної системи та (або) ліквідації наслідків нещасних випадків, спричинених надзвичайними ситуаціями техногенного, природного або екологічного характеру, та проведення ремонтно-відновлювальних робіт;
6) відмова споживача від встановлення лічильника газу, здійснена з ініціативи та за рахунок Оператора ГРМ, відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу»;
7) відмова в доступі представників Оператора системи ГРМ до об’єктів або земельної ділянки споживача для контролю відповідності встановленого газового обладнання проектній документації, інспектування газових мереж тощо.

Але відключення газу – це ще пів справи, потім газопостачання доведеться відновлювати. Якщо раніше були виявлені порушення, їх, звичайно, потрібно буде усунути. Крім того, необхідно буде відшкодувати витрати на зупинку і відновлення газопостачання.

Відновлення газопостачання здійснюється Оператором контролю ГРМ протягом двох робочих днів у містах та п’яти календарних днів у сільській місцевості за письмовою заявою споживача.

Примітка

  • Якщо споживачу необхідно припинити газопостачання для ремонту, реконструкції або технічного переоснащення обладнання, він повинен звернутися до Оператора ГРМ і узгодити з ним дату і час проведення робіт.
  • Якщо Оператор ГРМ планує капітальний ремонт мереж газорозподільної системи, він повинен повідомити споживача про припинення розподілу природного газу не пізніше ніж за п’ять робочих днів до дня проведення планових робіт. Це не стосується випадків ремонту, пов’язаних з надзвичайною ситуацією.

Марія Васильєва

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні