Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаІ знову про газ: новий облік, борги та додаткові платіжки

І знову про газ: новий облік, борги та додаткові платіжки

Этот материал также доступен на русском языке
Останнім часом сталися нові зміни у роботі газового ринку.

По-перше, нам повідомили про нову систему обліку спожитого газу. По-друге, розповіли про новий вид платежу. По-третє, збільшили суму заборгованості, за якої можна розраховувати на оформлення субсидії. Ми докладніше познайомимо читачів з кожним новаторством.

Питання 1. Коли та як рахуватимуть газ у кіловат-годинах?

З травня цього року спожитий природний газ рахуватимуть не в кубометрах, а в кіловат-годинах. Чому? В Україні облік ведеться у кубічних метрах, а у країнах Європейського Союзу (ЄС) – в одиницях енергії. Через це виникають труднощі при оформленні імпортованого природного газу з країн ЄС або його закачування до газосховищ у режимі митного складу.
За новою системою обчислення спожитого газу обчислюється кількість тепла, що виділяється за повного згоряння певного обсягу енергоносія (тобто калорійність газу). Формула, за якою розраховуватиметься газ у кіловат-годинах: обсяг спожитого палива в кубах помножити на середній показник за місяцем високої температури згоряння та помножити на ціну постачальника.
За словами фахівців, для населення вигіднішим є облік газу в енергетичних одиницях. Адже із запровадженням нових правил споживач платитиме лише за кількість енергії, яку він отримує. Приємну різницю у платежах особливо відчують власники газових котлів.

До того ж запровадження нової системи обліку не потребує встановлення нових лічильників. Сума оплати для кожного конкретного споживача розраховуватиметься виходячи з фактичного споживання в кубометрах за нинішніми лічильниками та калорійності, виміряної Оператором газотранспортної системи України. У платіжках дані відображатимуться і в кубометрах, і в кіловат-годинах.

Питання 2. Мережі внутрішнього та зовнішнього газопостачання. Що це таке?

Нещодавно було прийнято закон про те, що споживачі, які мешкають у багатоквартирних будинках, повинні оплачувати обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Це, наприклад, стосується виникнення аварійної ситуації, яку необхідно усунути. За замовчуванням обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж покладено на суб’єкт розподілу газу, тобто на того, хто обслуговує зовнішньобудинкові інженерні мережі (у нашому випадку — АТ «Одесагаз»).

Нещодавно Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила Постанову «Про затвердження змін до деяких постанов НКРЕКП» № 2190 від 17 листопада 2021 року. У цьому документі визначено відповідні поняття, зокрема, сказано таке:
«газова мережа внутрішнього газопостачання – газова мережа від місця (точки) приєднання об’єкта або межі земельної ділянки замовника до її газових приладів (пристроїв) включно або до газової мережі третіх осіб (замовників, споживачів);
газова мережа зовнішнього газопостачання – газова мережа від місця забезпечення потужності до місця (точки) приєднання об’єкта або межі земельної ділянки замовника».

Питання 3. Є борг. Чи дадуть субсидію на газ?

За законодавством, субсидія не призначається за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, термін позовної давності якої не закінчився та загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень)*.

Водночас споживачі, які мають заборгованість за спожитий газ, можуть оформити субсидію — пояснюють фахівці ТОВ «Одесагаз-Постачання». Але лише за умови, якщо буде укладено договір про реструктуризацію боргу.

Так, клієнт має право звернутися до постачальника із заявою про складання графіку погашення заборгованості на строк, що не перевищує 12 місяців. Зробити це можна у центрі обслуговування абонентів за місцем проживання.

Список документів, необхідних для укладання договору реструктуризації:

  • копія паспорта заявника;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера платника податків;
  • копія документів, що підтверджують право власності на об’єкт газопостачання;
  • квитанція про сплату попереднього платежу (частини заборгованості). Розмір попереднього платежу має становити щонайменше 20% суми заборгованості.

Звертаємо увагу на те, що договір укладається виключно зі споживачем, з яким укладено договір постачання та на ім’я якого відкрито особовий рахунок.

 

* Постанова Кабінету Міністрів «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» №1184 від 15 листопада 2021 року.

Марія Васильєва

Підготовлено за участю спеціалістів ТОВ «Одесагаз-Постачання».

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні