Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЯк оформити посвідчення члена сім'ї померлого учасника АТО?

Як оформити посвідчення члена сім’ї померлого учасника АТО?

Этот материал также доступен на русском языке
Питання статусу членів сімей загиблих учасників АТО/ООС регулюється Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
  • Запитання – відповідь

Газета отримала листа:

Я пенсіонерка за віком. Нещодавно поховала єдиного сина, який був учасником АТО, звільненого в запас. Він помер від тяжкої хвороби. Чи можу я оформити посвідчення члена сім’ї померлого учасника АТО? Які сертифікати потрібні і в яких установах їх можна отримати?

Передусім слід звернути увагу на те, що питання статусу членів сімей загиблого учасника АТО/ООС регулюється Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон).

Відповідно до статті 10 Закону до складу сімей загиблого учасника АТО належать:

  • утриманці померлого або зниклого безвісти яким виплачується пенсія у зв’язку з цим;
  • батьки;
  • один з подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;
  • діти, які не мають власних сімей;
  • діти, які мають власні сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • діти, батьки яких обоє померли або пропали безвісти.

Умови отримання статусу

Звертаємо Вашу увагу, що запорукою отримання статусу члена сім’ї загиблого учасника АТО/ООС є факт смерті внаслідок поранення, контузії, каліцтва або хвороби, отриманої за безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпечення її проведення, перебування безпосередньо в антитерористичних районах операції під час її проведення.

Тяжка хвороба, від якої помер ваш син, повинна бути отримана або причинно пов’язана з пораненням (струсом мозку або каліцтвом) отриманим при безпосередній участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуванні безпосередньо в районах проведення антитерористичної операції під час її проведення. У цьому випадку ви будете мати право отримати статус члена сім’ї загиблого учасника АТО/ ООС.

Куди звертатися з документами

Для отримання довідки члена сім’ї померлого необхідно звернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення із заявою та подати певні документи:

  • свідоцтво про смерть (копії) або повідомлення про смерть особи;
  • документи про безпосередню участь особи, яка захищала незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брала безпосередню участь в антитерористичній операції;
  • постанову штабної військово-лікарської комісії відповідного військового формування.

Рішення про встановлення статусу приймається відповідними структурними підрозділами місцевих державних адміністрацій з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання протягом місяця з дня подання документів.

При позитивному рішенні вам буде видано посвідчення з написом «Посвідчення члена сім’ї померлого» відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 No 302.

Причиною відмови у наданні такого статусу є відсутність документів та їх неточність.

При прийнятті рішення про відмову в наданні статусу ви маєте право оскаржити його в суді.

Читайте також:

За матеріалами газети «Пенсійний кур’єр»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні