Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЖінка йде на пенсію: чи дадуть компенсацію?   

Жінка йде на пенсію: чи дадуть компенсацію?   

Этот материал также доступен на русском языке
Жінка йде на пенсію... Документи важливо оформляти заздалегідь.

Жінка йде на пенсію… Багато листів на цю тему у нашій редакційній пошті.

«Жінки, які народилися у період з 1 квітня по 31 грудня 1961 року, при виході на пенсію у 60 років цього року мають право на надбавку до пенсії у розмірі 25% від основного розміру пенсії. Якщо оформити пенсію у січні-лютому 2022 року, ця надбавка ще діятиме? Або потрібно оформити пенсію до кінця цього року?     

Ольга Іванівна, лист отримано електронною поштою».

Доплата до пенсії за перехідний період

На схоже запитання ми вже відповідали. Жінкам, які народилися у період по 31 грудня 1961 року, після виходу на пенсію встановлюється підвищення розміру пенсії: 2,5 відсотка за кожні шість місяців пізнішого виходу на пенсію, починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку. Але лише за умови, що раніше їм не призначалася будь-яка інша пенсія. Так сказано у Законі “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (частина 3 статті 29).

Як відомо, з жовтня 2011 року жінкам поступово почали піднімати пенсійний вік з 55 до 60 років. Щопівроку піднімали пенсійний вік на шість місяців. Перехідний період закінчився саме цього року. За пізніший вихід на пенсію жінкам, які потрапили у перехідний період, передбачили компенсацію. Якщо жінка народилася у період з квітня по грудень 1961 року включно, то цього року їй виповнюється 60 років, і, за новими правилами, вона лише цього року отримує право вийти на пенсію за віком. За старими правилами, вона вийшла б на пенсію у 55 років. Тобто, за фактом вона пішла на пенсію на 5 років, або на 60 місяців, пізніше. Таким чином, при призначенні пенсії такій жінці належиться збільшення у розмірі 25% від основного розміру пенсії.

Жінка йде на пенсію: три місяці у запасі

Далі важливо знати, що пенсія за віком призначається з дня, що йде за днем ​​досягнення пенсійного віку, якщо звернення по пенсію відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку. Якщо жінка, наприклад, народилася у грудні, вона теоретично може подати документи на призначення пенсії і в січні, і в лютому 2022 року. Пенсію в такому разі призначать все одно з грудня 2021 року (з дня, що настає за днем ​​народження). Надбавка до пенсії у розмірі 25% має при цьому зберігатися.

У третій частині зазначеної вище статті 29 про дату призначення пенсії не йдеться в принципі – є лише дві головні умови: жінка народилася до 1 січня 1962 року і до цього вона не отримувала жодного виду пенсії. Дотримання цих умов має бути достатньою підставою для призначення відповідної компенсації за пізніший вихід на пенсію.

Сергій Коробкін

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні