П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаВ Україні хочуть збільшити штрафи за комунальні борги та посилити відповідальність

В Україні хочуть збільшити штрафи за комунальні борги та посилити відповідальність

Этот материал также доступен на русском языке
Українців чекає новий механізм стягнення комунальних боргів. Серед іншого буде збільшено штрафи та спрощено судове провадження.

Про це йдеться у меморандумі з МВФ.

“Ми розробимо відповідні інструменти для ТКЕ, щоб забезпечити стягнення платежів із домогосподарств (у тому числі за рахунок збільшення штрафів та спрощеного правозастосування)”, – йдеться у документі, опублікованому на офіційному сайті Мінфіну.

За словами експерта у сферах комунальних послуг Олега Попенка, зараз триває робота над тим, як стягнути борги, не звертаючись до суду.

– Оскільки суд – це дуже довго, і доки він триватиме, сума боргу може зростати, вони відключають споживача від послуги. І, само собою, людині нікуди дітися, вона змушена сплатити борг, а потім ще й вивалити чималу суму за підключення, – каже експерт.

Скільки зараз платять українці за борги?

В Україні розмір пені за борги з комунальних послуг становить лише 0,01% за кожен день. Таким чином, за рік можна отримати штраф у розмірі лише 3,6% від суми боргу. Спочатку парламентарі пропонували запровадити штраф у розмірі 0,1%. Але тоді під тиском громадськості норму зменшили.

Як результат, пеня в Україні менша, ніж комісія за оплату комуналки. Така норма до дисципліни не привела.

Що хочуть змінити в Україні?

У розвинених країнах ЄС боржникам не просто відключають комунальні послуги, а й одразу нараховують високі штрафи. Це стимулює споживачів вчасно оплачувати комуналку. Невдовзі такі норми зможуть запрацювати і в Україні.

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні