Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЕкономічний паспорт: по 10 тисяч доларів роздадуть...

Економічний паспорт: по 10 тисяч доларів роздадуть…

Этот материал также доступен на русском языке
Економічний паспорт – це система для накопичення та виплати грошей, які надходять до бюджету за користування українськими надрами. Плата за видобуток корисних копалин потраплятиме на рахунки українців.

Що таке економічний паспорт?

Це система для накопичення та виплати грошей, які надходять до бюджету за користування українськими надрами. Плата за видобуток корисних копалин потраплятиме на рахунки українців. Подібна система працює в Норвегії, Саудівській Аравії, ОАЕ та Кувейті. Населення цих країн отримує прибуток від продажу нафти та видобутку корисних копалин. В Україні для цього хочуть створити Фонд майбутніх поколінь.

У проекті закону йдеться, що бізнес чинить опір спробам держави підвищити плату за користування надрами. Головним аргументом стає те, що компанії не до кінця розуміють, як саме використовуються їхні податки. Економічний паспорт має дати бізнесу впевненість, що гроші підуть на конкретну мету, вважають автори законопроекту.

Хто отримає економічний паспорт?

 

Учасниками Фонду майбутніх поколінь стануть усі українські діти, які народилися після 1 січня 2019 року. Державні внески щороку надходитимуть на індивідуальний рахунок кожного учасника.

Фонд майбутніх поколінь створить уряд, а кошти зберігатимуться у державному банку. Щоб гроші не з’їла інфляція, їх мають намір інвестувати у різні галузі економіки. Весь прибуток від цих інвестицій перераховуватиметься на рахунки учасників Фонду.

Скільки грошей перераховуватиме держава до Фонду майбутніх поколінь?

Розмір щорічного внеску на одного учасника Фонду становитиме дві мінімальні зарплати. Через те, що мінімалка змінюється кілька разів на рік, суму внеску розраховують на 1 січня.

Розглянемо з прикладу минулого року. У 2020 році в Україні народилося 293,5 тисяч дітей, а мінімальна зарплата на 1 січня була 4723 гривні. Це означає, що Фонд майбутніх поколінь отримає 2,8 млрд. гривень, а кожен учасник по 9446 гривень.

У 2021 році мінімалка зросла та внесок держави становитиме вже 12 тисяч гривень на учасника.

Внески держави до Фонду майбутніх поколінь збільшуватимуться з кожним роком, залежно від кількості новонароджених. Варто зазначити, що народжуваність в Україні з кожним роком знижується. 2010 року було майже півмільйона новонароджених, а до 2020 року цифра не сягає 300 тисяч.

Коли діти матимуть змогу отримати свої гроші?

 

Держава має намір перераховувати внески до досягнення українцем 18 років. Після цього виплати припиняються та можна буде скористатися грошима. За ці роки може набігти сума у розмірі 10 тисяч доларів.

Для отримання грошей потрібно відповідати двом критеріям
1. Бути громадянином України
2. Безперервно проживати в Україні протягом останніх п’яти років

Гроші з Фонду можна отримати і раніше, якщо з’являться тяжкі проблеми зі здоров’ям:
онкологія
інфаркт міокарда
інсульт
необхідність коронарного шунтування
ниркова недостатність
трансплантація органів
інші захворювання, визначені лікарською комісією

У разі смерті дитини гроші отримають спадкоємці. Фонд виплатить їх на банківський рахунок. Сума складатиме всі кошти на день смерті. Спадкоємці повинні надати документ про право на спадщину.

Грошима можна буде розпоряджатися як завгодно чи є обмеження?

Виплати із системи економічного паспорта дозволені лише на певні цілі
1. На здобуття освіти в Україні
2. На купівлю власного житла в Україні
3. На лікування тяжких захворювань
4. На свою майбутню пенсію – переказ коштів у приватний пенсійний фонд

Гроші перераховують безготівково протягом 5 днів з моменту звернення. Для їх отримання учасник Фонду або його законний представник повинні подати документи, що підтверджують обрану мету видатків. Без документів у виплаті можуть відмовити.

Андрій Горін

Читайте також: Земля на продаж: документи, ціни, податки

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні