П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіПенсіонери можуть все: треба тільки повірити в себе

Пенсіонери можуть все: треба тільки повірити в себе

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсійний вік - зовсім не причина засмучуватися, бо цей час приносить із собою і позитивні зміни.

Вчені вважають, що людина, яка переступила певний віковий рубіж, гостріше відчуває радість, може швидше і ефективніше вирішувати проблеми і здатна закохуватися так само палко, як її онуки. Пенсія – це якраз той період, коли можна дозволити собі практично все і бути щасливим. Не вірите? Спробуємо змінити вашу думку.

Відомі люди про старість: жартома і всерйоз

Люди, які прожили довге життя і накопичили різноманітний досвід, ставляться до старості по-філософськи. Вони відзначають хороші і не дуже хороші сторони цього періоду життя, а часом взагалі відносяться до старіння з гумором. Деякі висловлювання відомих осіб варто обдумати, а, може, і застосувати у своєму житті.

«Основа успіху в подоланні старості – інтерес до життя».

Микола Амосов, академік, кардіохірург, кібернетик

***

«Старість наближається, як електричка: ось вона ще там, і ось вона вже тут».

 Михайло Жванецький, письменник-сатирик

***

«Я не люблю слово “старість”. Вважаю, що її немає. Зате є прекрасні щасливі роки, коли ти мудрий, досвідчений, сповнений життя, оптимізму, активної роботи. У тебе в душі завжди світить сонце, яке зігріває твоїх близьких».

 Валентин Дикуль, артист цирку

***

 «Старість не захищає від любові, але любов захищає від старості».

Коко Шанель, фундаторка Дому моди «Шанель»

***

 «Старість – це коли злаки цікавлять більше, ніж злачні місця».

Ашот Наданян, вірменський шахіст

***

«Уже подкралась старость близко

и время не воротишь вспять,

Я в жизни переторопился,

а надо было замедлять».

 Валентин Гафт, актор

 Ніколи не запізно…

Життя показує приклади самореалізації в будь-якому віці. Комусь це вдається зробити в молодості, а комусь – далеко за…

Чарльз Дарвін опублікував свою теорію еволюції в книзі «Походження видів» після 50 років. Наукова публікація викликала запеклі суперечки, а Дарвін здобув не лише світове визнання, а й відкрив нову добу в розвитку природознавства.

Рональд Рейган був обраний на пост губернатора Каліфорнії у віці 55 років, а в 69 років він став президентом Америки і провів у Білому домі два терміни. В молодості Рейган був спортивним коментатором на радіо, а потім – актором студії «Ворнер Бразерс». Після служби в армії акторська кар’єра не склалася, і молодий чоловік змінив напрям – став займатися політикою.

Вінстон Черчілль також досяг піку політичної кар’єри в літньому віці. Прем’єр-міністром Великої Британії він став, коли йому виповнилося 65 років, потім він був обраний на цей пост іще раз – у 77 років. Він написав багато книг, дожив до 90 років і вважається одним з найвидатніших умів сучасності.

Луї де Фюнес у молодості малював і трудився джазовим піаністом у барі. Провчившись рік в акторській школі, він вирішив знятися в кіно, але успіху не мав. А справжня слава прийшла до нього після того, як він зіграв у комедії «Фантомас» і в фільмах про пригоди жандарма Крюшо. У той час акторові було вже за 50 років.

Мігель де Сервантес провів частину життя в морських походах і боях – він служив на іспанському флоті. Потім потрапив у полон, служив у Португалії. Літературною працею Сервантес став займатися вже в немолодому віці, а найвідоміша його книга «Дон Кіхот» вийшла в світ, коли письменнику було 58 років.

Любов Науменко – українська 83-річна модель. У минулому вона працювала електриком, вихователькою і швачкою, а понад 10 років тому стала моделлю. Вона намагається тримати себе у формі і підтримує молодих виконавців, знімаючись безкоштовно у кліпах молодих українських гуртів.

Плюсів більше, ніж мінусів

Всі негативні сторони пенсійного віку ми знаємо, тому на якийсь час забудьмо про них. Пошукаємо позитивних моментів, яких не так вже й мало.

Люди похилого віку мають більше часу для саморозвитку і можуть тренувати не тільки тіло, а й мозок. Здобування нових знань підвищує самооцінку й інтелектуальний рівень, а це, як кажуть лікарі, продовжує життя.

Людина, яка досягла елегантного віку, менше схильна до стресів і краще володіє емоціями. А ще є можливість займатися улюбленою справою: вона може не лише тішити, а й приносити дохід. Наприклад, рукоділля, кулінарія, розведення рідкісних видів рослин.

У будь-якому разі на пенсії з’являються повна свобода і час, яких так бракувало, коли ви були молодші. Використовуйте їх на свій розсуд, любіть, спілкуйтеся і не зациклюйтеся на негативі, особливо якщо змінити щось вам не до снаги.

Люди похилого віку рідше застуджуються

Люди похилого віку рідше хворіють на застуди. За все життя організм накопичив імунну пам’ять на різні захворювання, тому впоратися з ними тепер не проблема. Звичайно, з віком наш імунітет стає слабкішим, але від 40 до 70 років він ще здатний чинити гідний опір хворобам. Та й алергії після 50 років терзають людину набагато рідше.

Раніше опубліковано: НІКОЛИ НЕ ЗАПІЗНО: процвітаючі люди похилого віку

Читайте також:

Старість? Не дочекаєтесь

67-річна жінка займається незвичайними танцями

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні