Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсії військовиків: якими мають бути?

Пенсії військовиків: якими мають бути?

Этот материал также доступен на русском языке
6 грудня Україна відзначила 30-річчя утворення Збройних Сил України. Це свято, у наш зовсім не мирний час, має особливе значення. 

Ми вирішили проаналізувати, як держава дбає про пенсійне забезпечення своїх захисників.

П’ятирічка несправедливості

 

Тема гідного пенсійного забезпечення у військовослужбовців запасу давно не сходить з вуст. Спроби уряду періодично «підкинути гроші» не викликають у пенсіонерів задоволення. Але дають чиновникам тимчасовий перепочинок від протестних мітингів.

Чим незадоволені екс-військовослужбовці і чого домагаються вже не перший рік?

2017 рік. З переліку доходів, що підлягали індексації, було вилучено спеціальні пенсії, зокрема і пенсії військовослужбовців.Тобто – скасували можливість хоч якогось зростання виплат.

2018 рік. Військові пенсії перерахували, але при цьому «провели» кілька основних нововведень. По-перше, розмір пенсій встановлено на рівні 70% від суми грошового забезпечення,а не 90%, як було раніше. По-друге, при перерахунку перестали враховувати додаткові види грошового забезпечення.По-третє, виплати розтягнули на три роки – з 2018-го по 2020-й. І це, звичайно, без урахування інфляції, що росте.

2019 рік. У жовтні Велика Палата Верховного Суду розглянула зразкову справу, предметом суперечки щодо якої стало зменшення Пенсійним фондом процентної складової військової пенсії. Суд ухвалив, що при перерахунку військової пенсії змінною величиною є лише розмір грошового забезпечення. Відсоткове значення розміру військової пенсії, призначене до січня 2018 року, не може змінюватися. Тобто воно має становити 90% від суми грошового забезпечення. Незважаючи на це, збільшити пенсію без звернення до суду було неможливо. 

2020 рік. Рішенням київського Окружного адміністративного суду було визнано протиправною зміну форми довідки про перерахунок пенсії військовослужбовцям. Документ набрав чинності з 5 березня 2020 року. Але домогтися нової довідки про розмір грошового забезпечення з урахуванням додаткових виплат, а згодом – і відповідного перерахунку пенсії можна було лише через суд.

2021 рік. З 1 липня військові пенсії перерахували. Але, як зауважив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко, вони мали переглядатися щоразу зі зміною грошового забезпечення. А востаннє це було ще наприкінці 2017 року.

Повноцінну індексацію замінили тим, що встановили доплату.Обіцяли у розмірі 2000 гривень, але за фактом виявилося, що всі отримали різні суми: хтось – 1000 гривень, а хтось і меншу за 500 гривень. Фахівці Пенсійного фонду пояснили, що якщо до 1 липня перерахунок пенсії вже провадили (наприклад, за рішенням суду або при переході на пенсію за інвалідністю), то доплата склала менше за заявлені 2000 гривень.

Мітинги, суди і найближчі перспективи

Всі перераховані вище перипетії не раз змушували військових пенсіонерів виходити на мітинги, щоб донести свої вимоги. Тільки цього року такі заходи відбулися двічі – у лютому та липні. Шукають екс-військовослужбовці й інші шляхи підвищення свого добробуту – у судах. Так, з 2019 року по всій Україні винесено близько 3 тисяч рішень судів на користь колишніх військовослужбовців.

На тлі того, що відбувається, чиновники таки пообіцяли виправити ситуацію. Це стосується повернення індексації для військових пенсіонерів, а разом з ними і для науковців, держслужбовців, працівників органів місцевого самоврядування.

Верховна Рада вже взяла за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства» № 4668, у якому зафіксовано дату щорічної індексації пенсій – з 1 березня. За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, це «виправить помилку пенсійної реформи 2017 року». Ціна цієї помилки – якість життя майже півмільйона пенсіонерів, пенсії яких могли б бути зараз на третину вищими.

Визнали чиновники і те, що ігнорування додаткових видів грошового забезпечення при перерахунку суттєво зменшило розмір пенсій військовослужбовців.

На сьогоднішній день Міністерство соцполітики ініціювало створення міжвідомчої робочої групи для комплексного вирішення питання грошового і пенсійного забезпечення колишніх та нинішніх військовослужбовців, працівників правоохоронних органів. Відповідний проект постанови вже розроблено. Він проходить правову експертизу у Міністерстві юстиції, після чого його буде подано на розгляд Кабінету Міністрів.

Залишається сподіватися, що багаторічну несправедливість буде нівельовано найближчим часом, і пенсії військовослужбовців відповідатимуть їхньому статусу.

 

Тільки факт

3584 гривні складає мінімальна пенсія, призначена згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні