Таким чином і ви свою систему травлення бережете, і організм витрачає менше енергії на переробку їжі.
Дієтологи поділили їжу на групи згідно з часом її перетравлення.
До першої групи входять продукти, багаті на вуглеводи. Час їх перетравлення – не більше 45 хвилин.
- Фрукти та ягоди: апельсин, грейпфрут, виноград – перетравлюються 30 хвилин.
- Яблуко, груша – близько 40 хвилин.
- Овочі: сирі змішані салати – 30-45 хвилин.
- Бульйони та змішані салати з фруктами – близько 30 хвилин.
- Фруктові та овочеві соки засвоюються протягом 15-20 хвилин.
До другої групи входять білкові продукти з невеликою кількістю жиру. Час їх переварювання – трохи більше 2 годин.
- Яйця – 45 хвилин.
- Риба нежирних сортів – 30 хвилин.
- Риба жирніших сортів (лосось, форель, оселедець) – 45-60 хвилин.
- М’ясо курки – 1-2 години.
До третьої групи належать продукти, у складі яких є складні вуглеводи та крохмаль. Час засвоєння – близько 2-3 годин.
- Картопля – 1,5 години.
- Каші із усіх видів круп – близько 2 годин.
- Гриби – 3 години.
- Сир із цільного молока – 2 години.
- Насіння (соняшник, гарбуз, кунжут) – близько 2-3 годин.
- Горіхи, мигдаль, арахіс (сирий) – 2,5-3 години.
- Бобові – 2-2,5 години.
До четвертої групи входять продукти, які перетравлюються понад 3-4 години.
- Кава та чай з молоком.
- Рибні консерви.
- М’ясо та різні тушонки, паштети (баранина та яловичина – 3-4 години, свинина – 4-5 годин).
- Твердий сир із незбираного молока – 4-5 годин.
- Макарони із твердих сортів пшениці – 3,5 години.
Читайте також: