Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаСтатті6 грудня – День Збройних Сил України: як змінилася наша армія за...

6 грудня – День Збройних Сил України: як змінилася наша армія за 30 років?

Этот материал также доступен на русском языке
Формально армія України народилася 6 грудня 1991 року, коли Верховна Рада ухвалила закони «Про оборону» та «Про Збройні сили».

Майже 23 роки ми будували свої Збройні сили з позиції миру та добросусідства. Але 2014 показав, що нам потрібно бути готовими до війни. Армія України з 1991 року зазнала, ймовірно, найбільших змін серед усіх силових структур країни. За три десятки років ЗСУ пройшли шлях від занепаду та масового скорочення до екстреного відродження в умовах бойових дій. І сьогодні, хоча ми поки що не є повноцінним членом НАТО, але першими з претендентів досягли участі в операціях країн Альянсу. А наша держава стала вагомим елементом системи регіональної безпеки у Європі, що визнають лідери Євросоюзу та Америки. Як змінилися Збройні сили України за 30 років незалежності?

 

Радянська спадщина

Після розпаду СРСР Україна отримала свій уламок Радянської Армії: три загальновійськові та три танкові армії, армійський корпус, чотири повітряні армії, одна армія протиповітряної оборони, ракетна армія, Чорноморський флот, два вузли системи ППО та інше.

У 1991 році Україна мала третій після США і РФ ядерний арсенал: 176 міжконтинентальних балістичних ракет.

Таким чином, 30 років тому Україна претендувала на третє місце у світі за військовою могутністю. Станом на 2021 рік армію аналогічного масштабу мають лише США, Китай, Росія, Північна Корея та Індія.

Що пішло не так?

Економічна криза 90-х значно позначилася на Збройних силах. І з 1992 року армію почали планомірно скорочувати у чисельності. До кінця 2013 року в Україні було лише 120 тисяч військовослужбовців, а призов на термінову службу взагалі було скасовано.

5 грудня 1994 року було підписано Будапештський меморандум про без’ядерний статус України. Згідно з документом, США, Велика Британія та Росія обіцяли поважати незалежність, суверенітет та кордони України, утримуватися від загроз та економічного тиску, не використовувати жодної зброї проти України. Чим це скінчилося, ви знаєте самі.

Після відмови від ядерної зброї було ухвалено рішення розпродати і військове майно. І до 1997 року наша країна входила до сімки найбільших продавців зброї у світі.

Як ділили флот?

Україна та РФ 9 червня 1995 року підписали угоду про поділ Чорноморського флоту. Але з 68 бойових кораблів 1-3 рангу РФ отримала 50, у тому числі всі кораблі 1 класу, більшість боєздатних кораблів 2-3 рангу. До складу ж ВМС України увійшло 18 кораблів, які здебільшого за технічним станом та термінами служби підлягали списанню.

Тому значну частину Чорноморського флоту було пущено «на цвяхи». А СКР-112 — перший корабель, який підняв український прапор і прорвався з боєм до Одеси, — розбитий на металобрухт улітку 96-го.

Саботаж на державному рівні

Правоохоронці вважають, що українську армію за президентства Віктора Януковича свідомо доводили до повного розкладання. У червні 2020 року колишньому начальнику Генштабу ЗСУ Володимиру Замані повідомили про підозру у держзраді. ГБР вважає, що він спільно з екс-міністрами оборони Павлом Лебедєвим та Дмитром Саламатіним та під керівництвом Віктора Януковича свідомо скорочував чисельність армії та знижував її боєздатність на користь Російської Федерації.

Перелом

Хоч як парадоксально, але до відродження українську армію підштовхнула віроломна війна з «братським сусідом». Захоплення Криму та початок війни на Донбасі змусили докорінно переглянути ставлення до армії. Призов терміновиків до ЗСУ відновили, а кілька хвиль мобілізації підвищили чисельність армії майже вдвічі — до 200 тисяч. До трьох видів Збройних сил додано окремі роди військ: Сили спеціальних операцій та Десантно-штурмові війська, побудовані за стандартами НАТО. Сформовано майже два десятки бойових бригад, нові полки та батальйони, частини оперативного, бойового, тилового та технічного забезпечення.

Військовий експерт Михайло Самусь визнає, що за останні сім років Україна здійснила якісний ривок на шляху до НАТО. Наразі, за оцінкою Global Firepower, ЗСУ посідають 25-те місце серед 140 країн. Ще рік тому ми були 27-ми.

Найтяжчі битви

У серпні 2014 року наступ сил АТО перервався їхньою тяжкою поразкою під Іловайськом. За даними української військової прокуратури, під час виходу з оточення загинуло 366 бійців, а понад 150 зникли безвісти. Керівництво ЗСУ вважає, що перебіг військової операції переломили підрозділи регулярних військ Російської Федерації, які перейшли кордон і взяли участь у бойових діях.

Бої за Дебальцевський плацдарм — одне з найбільших зіткнень на Донбасі. Гостра фаза включала масовані артилерійські обстріли, бої з застосуванням стрілецької зброї й навіть танкові битви. У період з 15 січня по 18 лютого в Дебальцевому загинули 268 військовослужбовців, 270 були поранені, 7 взяті в полон і 18 зникли безвісти.

Оборона Донецького аеропорту – це символ, трагедія, честь української армії. Бої почалися в травні 2014 року, тривали вісім місяців і завершилися після повного руйнування старого та нового терміналів аеропорту. А захисників аеропорту сам супротивник за стійкість прозвав “кіборгами”.

Жінки та капелани в армії

7 березня 2017 року президент Порошенко повідомив, що у Збройних силах України проходять військову службу та працюють 54 тисячі жінок, з них понад 20 тисяч є військовослужбовцями. З початку 2017 року на контрактну службу вступило понад дві тисячі жінок. Стільки ж жінок мають статус учасників бойових дій.

А у 2018 році вперше взяли участь у військовому параді до Дня Незалежності у строю з військовослужбовцями капелани.

Слава Україні

У 2018 році набрали чинності зміни до статутів Збройних сил України. Ними було затверджено привітання «Слава Україні» — «Героям слави» в армії та Національній поліції. Також у цих структурах скасували звернення «товариш» та замінили його на «пан» або «пані».

Підготували Андрій ГОРІН, Тетяна СЯРОВА

Джерела та фото:slovoidilo.ua, armyinform.com.ua, www.globalfirepower.com, МО України

“Одесская жизнь”

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні