Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПільгиНові правила призначення субсидії: як враховують спадщину, депозити та борги за комуналку?

Нові правила призначення субсидії: як враховують спадщину, депозити та борги за комуналку?

Этот материал также доступен на русском языке
По закінченні минулого опалювального сезону, у травні 2021 року, до порядку призначення субсидій було внесено істотні зміни.

Змін було багато і, як водиться, вони не завжди враховували різні життєві нюанси. Це спричинило зменшення кількості субсидіантів. На початку опалювального сезону 2021-2022 Кабмін попрацював над тим, щоб прибрати геть надто суворі обмеження і все-таки дати можливість скористатися державною допомогою. Але деякі умови все ж таки зробили суворішими.

Останні зміни до Порядку надання субсидій* (Постанова Кабінету Міністрів №848) було ухвалено зовсім недавно. Їх прописано в Постанові Кабміну «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» №1184 від 15 листопада 2021 року, і вони охоплюють дуже важливі позиції: від наявності заборгованості з комуналки до спадщини та суми депозитів. А тепер про все по порядку.

Борги

Раніше субсидія не призначалася, якщо заявник мав загальну заборгованість з оплати житлово-комунальнх послуг у розмірі 340 гривень (20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Тепер цю суму збільшено до 680 гривень (40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).
КУПІВЛЯ-ПРОДАЖ ЖИТЛА. Наразі субсидії призначаються при купівлі квартири (будинку) протягом шести місяців після продажу іншої квартири (будинку), яка була єдиною власністю господарів. Доходи від такого продажу не враховуються до сукупного доходу домогосподарства. Раніше одержати субсидію протягом року після придбання житла було неможливо.

Дві нерухомості

На державну допомогу можна розраховувати і тоді, коли у власності є більше одного житлового приміщення. Так, при визначенні права осіб на отримання субсидії тепер не враховується житло:

– отримане у спадок, за умови, що жодне з житлових приміщень, які перебувають у власності, не здається в оренду. Цей факт підтверджується актом обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства;

розташоване в селищах міського типу. До цього не враховувалися лише будинки у сільській місцевості.

ЖИТЛО ВІД ДЕРЖАВИ. Якщо нерухомість було придбано коштом, виділеним із державного або місцевого бюджету, власник житла також має право на призначення субсидії.

Новий транспорт

Здобули право на субсидію власники саморобних транспортних засобів, а також мотоциклів, яким менше 5 років. При цьому вартість мотоцикла не мусить перевищувати чотирьох мінімальних заробітних плат (з 1 грудня – не більше ніж 26 тисяч гривень). Інші види транспорту, що мають менше 5 років, як і раніше, є перешкодою для отримання допомоги від держави.

Депозит

Зі змінами, ухваленими навесні, при призначенні субсидії почали враховувати депозити. Якщо раніше субсидія не призначалася, коли сума одного депозиту перевищувала 100 тисяч гривень, то тепер обліковується загальна сума всіх депозитів, і вона не мусить перевищувати 100 тисяч гривень. Крім того, враховується наявність облігацій внутрішньої державної позики на загальну суму, що перевищує 100 тисяч гривень. Тут правила зробили суворішими, і цього слід було чекати.

Субсидія на електроопалювання

Для жителів населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, які внаслідок військових дій залишилися без тепло- або газопостачання та використовують для обігріву житла побутові електроприлади, розмір субсидії буде більшим. Допомога розраховуватиметься з урахуванням норми споживання електроенергії, передбаченої для індивідуального опалення – 30 кВт/год на 1 квадратний метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період (з 16 жовтня по 15 квітня).

Щоб скористатися такою пільгою, потрібні два документи: акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства та підтвердження органу місцевого самоврядування про відсутність централізованого тепло- та газопостачання.

Відсутність доходу

Більше не є перешкодою для отримання субсидії і відсутність доходу для жінок, які доглядають дитину до досягнення нею 6-річного віку (за висновком лікаря).
Крім сказаного, вирішується питання щодо надання субсидій домогосподарствам, де члени сім’ї зареєстровані, але не проживають і при цьому немає можливості документально підтвердити цей факт. Заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко дав доручення соціальним службам провести роботу в цьому напрямі з усіма територіальними громадами. Там мають визначити посадових осіб, які проводитимуть обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства – для підтвердження факту непроживання зареєстрованих членів сім’ї.

 *«Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Може стати у пригоді

Цього року відбулася реорганізація соцслужби. Зокрема, було створено Національну соціальну сервісну службу України, яка тепер здійснює контроль над правильністю призначення та виплати субсидії. Її територіальні органи діють у всіх областях, і в першу чергу за потреби звертатися слід саме туди. Якщо вирішити питання не вдасться, можна звернутися до Києва.

Національна соціальна сервісна служба України має таку адресу:

01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10.

Телефон: (044) 289-87-89 (безкоштовно для мешканців Києва).

Електронна адреса: [email protected]

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні