Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКоронавірус: якщо в сім'ї захворіли...

Коронавірус: якщо в сім’ї захворіли…

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо в сім'ї хтось підхопив коронавірус, зовсім не обов'язково, що захворіють інші домочадці. Зараження можна уникнути, особливо якщо дотримуватися правил, рекомендованих лікарями-інфекціоністами.

Ізоляція передусім

Якщо у одного із членів сім’ї діагностували коронавірус, насамперед хворого необхідно ізолювати. І в першу чергу – від людей з підвищеним ризиком тяжкого перебігу захворювання. А між хворими, іншими членами сім’ї та домашніми тваринами постарайтеся зберігати якомога більшу дистанцію. Карантинна відстань повинна бути не меншою за два метри – це приблизно довжина двох рук.

Як правило, доводиться ділити з хворою людиною і ванну кімнату. У цьому разі, при її відвідуванні вона, по можливості, повинна одягати маску. Попросіть інфікованого мити та дезінфікувати ванну після кожного використання. Якщо це неможливо, людина, яка прибирає її, повинна робити це в масці та одноразових рукавичках.

Прибирайте лише в рукавичках

Доглядати за хворим повинен лише один член сім’ї. Така людина повинна носити маску не тільки під час догляду за хворим, а й при спілкуванні з іншими членами сім’ї.

Інфікований теж має носити маску.І нагадайте йому про необхідність прикривати рот і ніс при кашлі і чханні і не торкатися очей, носа, рота і маски.

Не діліться з хворим особистими речами: телефоном, посудом, столовими приладами, рушниками, постільною білизною.Його посуд повинен бути в окремому місці.

Якщо ж ви самі захворіли, не надумайте допомагати готувати. До і після приготування і вживання їжі усім членам сім’ї необхідно мити руки з милом не менше 20 секунд.А прибираючи посуд за хворим, обов’язково надягайте рукавички, а потім знову вимийте руки. Прати постільну білизну і одяг хворого слід окремо.

Дезінфікуйте всі поверхні, яких часто торкаються, і будь-які предмети загального користування – столи, дверні ручки, перемикачі світла, туалети, змішувачі, раковини – мийте з використанням засобів для чищення. При використанні побутової хімії відкрийте вікно та увімкніть вентилятор. Також виділіть інфікованому окреме відро для сміття з пакетом.

Хворий повинен залишатися в ізоляції до одужання. А член сім’ї, який доглядав його, зобов’язаний після одужання інфікованого пройти карантин.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні