Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаСпоживання газу: кубометрів у платіжках не буде

Споживання газу: кубометрів у платіжках не буде

Этот материал также доступен на русском языке
Незабаром в Україні по-новому обчислюватимуть вартість газу. Українці платитимуть не за обсяги пального, а за теплову енергію.

Законопроект №2553, в якому пропонуються ці зміни, вже отримав схвалення від комітету Верховної Ради з питань енергетики.

За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка, це питання вже давно назрівало у Раді. Адже підрахунок обсягу газу в одиницях теплової енергії є нормою у всьому світі. Обчислюючи споживання газу кубометрах, ми беремо до уваги його калорійність. В результаті споживачі в різних регіонах можуть платити за той самий обсяг газу, отримуючи від нього різну кількість тепла.

– До цього моменту ми з вами платили за кількість енергоресурсу, а не за його якість. Але судячи зі скарг на «розбавлений газ», які почали з’являтися останнім часом, різниця між обсягом та ефективністю ресурсу може бути дуже великою. Зрозуміло, що змінити систему підрахунку газу, якою українці платять комуналку, буде непросто. У країні близько 15% споживачів поки що взагалі не мають індивідуальних лічильників. Але перший крок до змін ми вже зробили, – наголосив експерт.

Звичайно, поки що законопроект не схвалений остаточно і говорити про зміни зарано. Але якщо все вийде, українці знатимуть, за що платять, і не сумніватимуться щодо якості блакитного палива.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні