П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиПільги на проїзд: вдові ліквідатора

Пільги на проїзд: вдові ліквідатора

Этот материал также доступен на русском языке
Ліквідатори належать до першої та другої категорій потерпілих, а пільги для них прописано у статтях 20-21 Закону № 796-XII від 28 лютого 1991 року.

«Я інвалід 2-ї групи. Отримую пенсію за чоловіка – ліквідатора наслідків Чорнобильської аварії (інваліда 1 групи). Мені видали посвідчення, що я можу користуватися всіма його пільгами.

Мене цікавить: чи можу я безкоштовно (за посвідченням) їздити до іншого міста?

Вітебська Р.М., м. Овруч, Житомирська обл.

Соціальні гарантії для цієї категорії чорнобильців містяться у Законі № 796-XII від 28 лютого 1991 року* (з останніми змінами від 1.07.2021 р.). Ліквідатори належать до першої та другої категорій потерпілих, а пільги для них прописано у статтях 20-21 зазначеного закону.

Стаття 20. Особам, які віднесені до першої категорії, надаються:

– безкоштовне користування всіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі, в яких кількість посадкових місць для пасажирів не більше 9) на території України за наявності посвідчення, при автоматизованій системі обліку оплати проїзду – також електронного квитка, що видається на безоплатній основі;
– безкоштовний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або водним транспортом з правом першочергового придбання квитків.
Стаття 21. Особам, які віднесені до другої категорії (для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС), надається:
безкоштовне користування всіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі) на території України за наявності посвідчення, при автоматизованій системі обліку оплати проїзду – також електронного квитка, що видається на безоплатній основі.
Жінка (чоловік) померлого громадянина, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою, також мають право на низку пільг – за умови, що вони не одружилися вдруге. Наприклад, за ними залишається право користуватися 50-відсотковою знижкою при оплаті комунальних послуг. А «транспортні» пільги, на жаль, на подружжя не поширюються.

Нагадування

У листі ви зазначили, що маєте інвалідність ІІ групи. У зв’язку з цим нагадаємо, що, згідно з Законом «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» № 875-XII від 21 березня 1991 року (у редакції від 5.08.2021 р.), особи з інвалідністю І та ІІ груп з 1 жовтня по 15 травня мають право на 50-відсоткову знижку на проїзд внутрішніми лініями повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту. Про можливість скористатися такою пільгою рекомендуємо дізнатися в управлінні соціального захисту населення.

 *«Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

 Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні