Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЩо спільного має українська мова з італійською?

Що спільного має українська мова з італійською?

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку у листопаді ми відзначаємо День української писемності та мови.

Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів, а за кількістю носіїв посідає 26 місце у світі. Вона належить до індоєвропейської групи, як і більшість європейських мов. Історія нашої мови багата на цікаві та незвичайні факти. Можливо, ви ще не всі знаєте.

Українська писемність у цифрах та фактах

ІІІ століття до н.е. – з’явилася праслов’янська мова.

448 рік – перша згадка українських слів. Візантійський історик Пріск у таборі вождя гунів Аттіли вимовив слова «мед» і «страва». Пізніше їх використав літописець Нестор.

858 рік – перша згадка про українську мову.

862 рік – Кирилом і Мефодієм була створена глаголиця, перший слов’янський алфавіт.

1350 рік – болгарський патріарх Євтимій Тирновський переклав слов’янською мовою богослужбові книги і видав граматичні правила, які стали загальнообов’язковими для всіх слов’янських країн.

1571 рік – у рукописній граматиці чеського вченого Яна Благослава було знайдено текст балади «Дунаю, Дунаю, чому смутний течеш?», визнану найстарішим зразком української епічної поезії.

1591 рік – у Львові надруковано грецько-церковнослов’янську граматику «Адельфотес», яка заклала основи майбутньої української філології.

1618 рік – архієпископ Мелетій Смотрицький уклав граматику, в якій встановив систему відмінків, відмінювання і видів дієслів. Він першим ввів літеру «ґ» і узаконив вживання літери «й», створив правила використання великої літери, розділових знаків, правил перенесення та виділив вісім частин мови.

1798 рік – з-під пера Івана Котляревського вийшла «Енеїда», яка стала першим твором, написаним літературною українською мовою.

1873 рік – було видано правопис «Записок південно-західного відділу Географічного товариства», перший по-справжньому фонетичний український правопис.

1876 ​​рік – у Російській імперії оголошено обов’язковою «Ярижку», систему запису української мови російською абеткою, що застосовувалася до початку XX століття. Перед тим нею користувалися Котляревський та Шевченко.

1886 – Євген Желеховський створив свою систему правопису, яка була оголошена офіційною для української мови в Австро-Угорщині і використовувалася до 1922 року. На її основі на початку ХХ століття було створено нинішній український правопис.

1934 рік – на Всесвітньому мовному конкурсі в Парижі з краси фонетики українська мова посіла третє місце після французької та перської мов, а за мелодійністю її визнали другою після італійської.

Раніше опубліковано: Олександр Потебня: видатний український лінгвіст

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні