Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиПродав квартиру – залишився без субсидії?

Продав квартиру – залишився без субсидії?

Этот материал также доступен на русском языке
При определении права на государственную помощь с недавних пор учитывается совокупный доход семьи.

«Ми із дружиною пенсіонери. Дохід – наші дві пенсії. На Донеччині у мене після смерті батьків залишилася квартира. Ми її продали, причому недорого (туди не наїздишся, та й у людей зараз напруга з грішми). Частина коштів пішла на борги, інша частина була поділена між родичами. Коштів як таких не залишилося, але у субсидії нам відмовляють. Чи це правомірно і що нам діяти? Взимку треба платити за опалення, а де взяти гроші?

Геннадій Березин, м. Харків»

При визначенні права на державну допомогу віднедавна враховується сукупний дохід сім’ї. Продаж нерухомості дає дохід, і цей дохід має враховуватися при обчисленні субсидії.

Постановою Кабінету Міністрів «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги» № 632 від 22 липня 2020 року (у редакції від 13.07.2021 р.) було встановлено єдиний порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для всіх видів державної соціальної допомоги та житлових субсидій. У документі сказано про те, що до сукупного доходу, зокрема, враховуються доходи, відомості про які були отримані від податкової служби, а також доходи, задекларовані претендентом на субсидію або її отримувачем.

За який період враховуються доходи

За який період враховуються доходи, зазначено у Постанові Кабміну №848 від 21 жовтня 1995 року* (у редакції від 8.10.2021 р.).

Якщо субсидія призначається з початку неопалювального сезону, враховуються доходи за ІІІ-ІV квартали попереднього календарного року.

Якщо субсидія призначається з початку опалювального сезону, враховуються доходи за І-ІІ квартали поточного календарного року.

Ви не зазначили, коли саме було продано квартиру. Якщо цього року, то, за нормами законодавства, прибуток від продажу нерухомості зарахували і, очевидно, вирішили, що ви можете обійтися без допомоги держави. Якщо це все ж таки сталося минулого року, є сенс знову звернутися до соціальної служби.

Враховуються доходи за два квартали

Є в Постанові №848 ще один пункт, згідно з яким при призначенні субсидії не від початку опалювального (неопалювального) сезону враховуються доходи за два квартали, які передують місяцю, що передує місяцю звернення по призначення житлової субсидії. Тобто у вашому разі при зверненні в листопаді мають врахувати доходи за період із квітня до вересня. Головне – щоб продаж квартири відбувся раніше зазначеного часу.

Якщо все ж таки в субсидії знову відмовлять, можна попросити тимчасової допомоги у близьких людей (дітей або онуків). Варто також звернутися до місцевих органів влади, сподіваючись, що вам нададуть матеріальну допомогу на оплату комунальних послуг з місцевого бюджету, ще один варіант – звернення до депутата.

*«Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива»

Підготовлено за допомогою Управління соціального захисту населення в Суворовському районі Одеси

До уваги

Нагадаємо, що під час подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні