Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯкий мед правильний?

Який мед правильний?

Этот материал также доступен на русском языке
Про те, що мед зміцнює імунітет і має протизапальні властивості, відомо давно.

Тож не дивно, що сьогодні, коли нашу країну накрила третя хвиля коронавірусу, на цей продукт значно зріс попит. А потім і ціни на нього підскочили. На що слід звертати увагу при купівлі меду, щоб не змарнувати гроші?

Які сорти меду бувають і в чому їх різниця?

СОНЯШНИКОВИЙ – колір меду золотавий, яскраво-жовтий або помаранчевий. Аромат слабкий, смак трохи терпкий. Період збирання – з липня до кінця серпня. Допомагає при проблемах у роботі сечостатевої системи, серця та кровоносної системи, органів травлення, легень.

БУРКУНОВИЙ – колір білий, запах нагадує ваніль. Збирають до кінця червня. Буркуновий мед покращує апетит, прискорює обмін речовин, має відхаркувальні та протизапальні властивості, корисний гіпотонікам – підвищує тиск, а також нормалізує сон.

ГРЕЧАНИЙ – колір меду темний, він приємно дере в горлі. Збирають ласощ у серпні. Найчастіше гречаний мед використовують при анемії, застуді, гіпертонії, шкірних захворюваннях.

КВІТКОВИЙ (РІЗНОТРАВ’Я) – має дещо нудотно-солодкавий присмак і насичений жовтий колір з коричневим відтінком. Збирають зазвичай у серпні. Вживання меду сприяє швидкому відновленню після фізичних навантажень, загоєнню ран, очищує організм від токсинів.

АКАЦІЄВИЙ – колір залежить від сорту акації – від білого до жовтого відтінку із приємним солодким смаком. Має яскраво виражений квітковий аромат. Мед збирають у сезон до чотирьох разів – у травні, наприкінці червня, у середині липня та у серпні.

Акацієвий мед вживають при респіраторних захворюваннях, також він допомагає від головного болю, при проблемах з нирками та від безсоння, вважається гіпоалергенним продуктом бджільництва, тобто не викликає алергії.

ЛИПОВИЙ – колір світло-бурштиновий (майже прозорий), дуже запашний. Час збирання – середина літа. Мед можна застосовувати як жарознижувальний, жовчогінний, сечогінний, протизапальний, антибактеріальний, тонізуючий, потогінний, загальнозміцнюючий засіб.

Чи мусить мед кристалізуватися?

Багато хто вважає, що якщо мед вкрився білим шаром цукру – це погано. Однак ця властивість характерна натуральному та якісному продукту. Всі сорти меду кристалізуються, завдяки чому продукт зберігає всі корисні якості. Викликати підозру має рідкий мед, особливо взимку та напровесні.

Чи може мед зіпсуватися?

Як будь-який натуральний продукт, мед може зіпсуватися, а точніше – забродити. Це станеться, якщо його викачали незрілим: він стає надто рідким і пузириться, а на смак гірчить. Також мед може зіпсуватися через неправильне зберігання. Оптимальна температура зберігання – не вище 20 градусів. Місце зберігання має бути темним, прохолодним та сухим. Але у холодильник ставити мед не рекомендується!

Чи можна мед додавати в окріп?

Побутує думка, що при нагріванні мед може виділяти отруйні речовини, які викликають рак. Справді, при нагріванні продукту утворюється шкідлива речовина, але її кількість така мізерна, що не може завдати шкоди здоров’ю. Інша річ, що від нагрітого продукту буде менше користі, бо у продукті залишаються лише солодкість і пахощі.

Кому не можна меду?

Мед має багато корисних властивостей, але вживати його потрібно з обережністю. Зазвичай дієтологи рекомендують 2-3 чайні ложки меду на день (або за півтори години до їди, або через три години після). А ось тим, хто страждає на алергію, і людям з надмірною масою тіла від вживання меду слід відмовитися.

Як перевірити якість меду?

– Візьміть ложку і занурте її в мед. Якщо він тягнеться і намотується на неї, отже, це натуральний продукт, якщо стікає – підробка.

– Капніть трохи меду на газету – папір має залишитися сухим. Якщо на місці утворився мокрий слід – у продукті є вода.

– Опустіть у мед на 10 хвилин шматочок хліба. У натуральному меді хліб має затвердіти, у підробленому він розім’якне.

– Розведіть трохи меду водою і додайте туди краплю йоду. Якщо рідина набула синього кольору, то мед містить крохмаль або борошно.

– Змішайте мед із теплою водою і додайте трохи оцту. Якщо мед зашипить – у ньому міститься крейда.

 

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні