Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯкий мед найкорисніший і як визначити підробку?

Який мед найкорисніший і як визначити підробку?

Этот материал также доступен на русском языке
Свіжого меду з нетерпінням чекають не лише пасічники, а й звичайні споживачі. Люблять його і дорослі, й діти, а все тому, що цей продукт бджільництва поєднує в собі смачне та корисне. Але перш ніж бігти з банкою по мед, варто визначитися, який саме є найпотрібнішим у вашій родині.

Кожен вид меду має свої корисні властивості, є і протипоказання. Слід знати, що в темних видах меду (гречаному та лісовому) більше мікроелементів і заліза, тому вони корисні людям, що страждають на анемію. Світлі види легше засвоюються і дають мінімальне навантаження на підшлункову залозу. Найкращий серед них – акацієвий. Найкориснішим вважається поліфлорний мед, який містить нектар з багатьох квітів. Йому дають назву за місцем збору (лісовий, карпатський, лугове різнотрав’я). Після сезону відкачування протягом двох місяців мед кристалізується. Але це не стосується акацієвого меду. Обережно слід вводити мед до раціону алергіків, людей з ожирінням, гіпертонією, захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Щоб мед давав користь, він має бути натуральним – підробок, на жаль, дуже багато на ринку. Є способи, які допоможуть вам зробити правильний вибір. Візьміть промокальний папір, капніть на нього кілька крапель меду і залиште на 3-5 хвилин. Якщо папір зі зворотного боку не промокне, це свідчить про високу якість меду. Щоб упевнитися, чи не був розбавлений мед цукровим сиропом, у нього на 10 хвилин потрібно занурити шматочок хліба. Якщо шматочок залишиться твердим – мед хорошої якості, дуже розім’яклий хліб показує, що в меді є сироп.

Розітріть трохи меду між пальцями. Справжній повністю вбереться у шкіру, як крем, а підроблений утворює грудочку. Перевірити мед на наявність крохмалю можна таким чином. Покладіть у склянку трохи продукту, залийте окропом, розмішайте і остудіть. Після цього капніть кілька крапель йоду. Якщо рідина посиніє, отже, в мед додано крохмаль.

Раніше ми розповідали про прогнози пасічників на сезон-2021.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні