Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПідроблені ліки: як боротимуться з ними в Україні?

Підроблені ліки: як боротимуться з ними в Україні?

Этот материал также доступен на русском языке
Кожна десята пачка ліків в Україні – це підробка? Вже кілька років у Верховній Раді обговорюють питання, як уберегти споживачів фальсифікованих медикаментів.

На упаковках хочуть розмістити спеціальний QR-код, на який можна буде навести камеру смартфона і таким чином перевірити якість ліків. Коли запрацює нововведення і як зараз відстежувати «правильні» пігулки?

Які препарати найчастіше підробляють?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), до 40% медичних виробів мають неналежну якість. А 10-15% ліків в Україні – це підробка. Найчастіше підробляють антибіотики і знеболювальні, пробіотики і вітаміни, кардіопрепарати і протипухлинні засоби. Часто фальсифікують інші дорогі препарати.

Чим небезпечна підробка?

Купуючи ліки, ми не замислюємося над тим, що вони можуть завдати нашому здоров’ю не користі, а навпаки, шкоди. Справа в тому, що підроблені ліки не містять необхідної діючої речовини, а якщо вона і є, то в меншій кількості. Недобросовісні виробники додають у підробку навіть будівельні суміші, щоб таблетка не розсипалася і мала пристойний вигляд. У результаті це може спричинити алергію та інші побічні ефекти .

Що хочуть змінити?

З жовтня 2022 року Міністерство охорони здоров’я планує запровадити 2D-кодування на рецептурні медичні препарати. Усі виробники будуть зобов’язані маркувати упаковку ліків спеціальним QR-кодом (к’юар-кодом) з інформацією про продукт. Якщо на такий код навести камеру смартфона, всі необхідні дані відображатимуться на екрані телефону:

– назва препарату;

– його фармацевтична форма;

– тип упаковки, серійний номер;

– термін придатності й дані про виробника.

Крім цього, виробник повинен розміщувати на упаковці «ідентифікатор несанкціонованого відкриття». Він дозволить встановити, чи не відкривали раніше упаковку цих ліків.

Також Міністерство охорони здоров’я планує розробити електронну систему «E-stock» («Есток»).Через цей електронний ресурс вестимуть контроль обігу ліків.

Як перевірити справжність ліків самому?

  1. Упаковка повинна бути цілою та чистою.
  2. На упаковці мусить розміщуватися маркування українською мовою:
  •      назву ліків нанесено чітким шрифтом;
  •       вказано назву та адресу виробника;
  •         номер реєстрації, серії (на первинній та вторинній упаковках повинні збігатися) та штрих-код;
  •          доза діючої речовини у кожній одиниці та її кількість в упаковці;
  •         термін придатності;
  •          умови зберігання.

Зверніть увагу на те, що кожна заводська упаковка повинна мати лист-вкладиш, де також вказано серію, номер та інформацію про реєстрацію препарату.

  1. Добре, якщо ліки мають захисну голограму і блістер для запобігання розкриттю упаковки.
  2. Назву лікарського засобу повинні вказувати шрифтом Брайля- це рельєфно-крапковий шрифт для незрячих і людей, які погано бачать.
  3. У кожній аптеці має бути ліцензія на роздрібну торгівлю ліками.Інформацію про її наявність можна знайти у куточку споживача. Якщо її немає, спитайте у фармацевта. Адреса аптеки, зазначена у ліцензії, має обов’язково збігатися з фактичною.Ви також можете попросити провізора надати сертифікат якості препарату.

 

Раніше опубліковано: Коли вживати ліки? 

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні