Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКоли з'являться таблетки від коронавірусу?

Коли з’являться таблетки від коронавірусу?

Этот материал также доступен на русском языке
У вересні фармацевтичні компанії заявили, що проводять клінічні випробування препаратів для лікування та профілактики COVID-19. Якщо все пройде успішно, то за якийсь час з'являться таблетки від коронавірусу.

Хто виробляє ліки від COVID-19?

Розробкою ліків від коронавірусу займаються кілька компаній. Щоб робота йшла швидше, вони об’єднують зусилля. Ще не в усіх препаратів є назви, замість них використовують спеціальні коди:

  • Компанія Pfizer – кодова назва препарату PF-07321332
  • Компанія Shionogi – кодова назва препарату S-217622
  • Компанії Atea Pharmaceuticals & Roche – кодова назва препарату АТ-527
  • Компанії Merck & Ridgeback Biotherapeutics – препарат Молнупіравір

Дослідження проводять на людях. Переважно вивчають вплив препарату на перебіг захворювання. Тобто дають таблетки людям, що вже заразилися.

Принцип дії в усіх цих ліків приблизно однаковий. Вони намагаються зупинити процес самовідтворення вірусу в організмі людини. Для цього блокують активність ферментів, які COVID-19 використовує для свого розмноження.

Коли таблетки будуть в аптеках?

Таблетки от коронавируса

Якщо судити за заявами фармацевтичних компаній, то Pfizer і Merck планує вийти на ринок до кінця 2021 року. Японський виробник Shionogi обіцяє налагодити виробництво в березні 2022 року, а Atea Pharmaceuticals поки що не повідомляли про терміни.

Однак це зовсім не означає, що ліки відразу стануть доступними для всіх. Спершу таблетки можуть отримати люди з супутніми захворюваннями і ті, що входять до групи ризику, вважають фахівці. Приблизно за тією ж схемою, як це було з вакцинами в Україні, – людей прищеплювали поетапно. Тільки на п’ятому етапі вакцинація стала масовою.

В Україні процес реєстрації медичних препаратів від COVID-19 досить швидкий. У січні Верховна Рада ухвалила відповідні поправки до закону про лікарські засоби. Тому поява нових ліків від коронавірусу не мусить забрати багато часу. 

Чи можуть таблетки замінити вакцину?

Це різні речі. Вакцини використовують для профілактики COVID-19, а ліки – для полегшення перебігу самої хвороби. Таблетки призначені для людей, які заразилися коронавірусом.

Якщо клінічні випробування будуть успішними, то таблетки також можуть вживати члени сім’ї хворого, які живуть з ним в одній квартирі. Бо фармацевтичні компанії хочуть знайти спосіб не лише полегшити симптоми COVID-19, а й зупинити хворобу на ранній стадії. Але до закінчення результатів досліджень про це зарано говорити.

Компанія Pfizer підкреслює, що для глобальної перемоги над COVID-19, скоріш за все, доведеться використовувати і вакцини, і ліки.

“Одесская жизнь”

Раніше опубліковано: Які вакцини використовують в Україні і чи можна їх комбінувати?

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні