Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаДачаКизил: у чому секрет правильного саджання

Кизил: у чому секрет правильного саджання

Этот материал также доступен на русском языке
Кизил - це справжня вітамінна бомба. І виростити його можна на власній ділянці. Головне - правильно посадити.

Найкращий час і місце для саджання

Кизил добре росте на вапняних ґрунтах. Кислі йому не годяться, хоча буде жити й на них, але це негативно позначиться на розвитку рослини та врожаї. Ґрунтові води мають залягати не ближче 1,5 м до поверхні землі. При саджанні вибирається південна або південно-східна сторона. Садити дерева краще восени. Ознака, коли це робити, – початок листопаду з тополі.

Глибина і діаметр садивної ями мають бути близько 60 см. Кілок слід вбити з того боку, звідки дме вітер, а саджанець розмістити з протилежного.

Який має бути саджанець

Від огорожі до саджанця має бути не менше 5 м. Ташувати його слід таким чином, щоб у наступні роки він був забезпечений хорошим живленням з ґрунту і віддалений від інших дерев, які не будуть його затінювати.

Кизил добре витримує заморозки. Він чудовий медонос, але цвіте дуже рано (цвітіння триває близько двох тижнів), коли температура повітря близько плюс 12 градусів, а для польоту бджіл температура має бути вища. Тому дерев у саду треба мати два, а краще три, щоб вітром пилок міг переноситися з одного на інше, і таким чином відбувався б процес запилення.

Ташують їх при цьому на відстані 3-5 м одне від одного.

Саджанець кизилу має бути дворічного віку, висотою близько 1,5 м, з штамбом діаметром близько 2 см і п’ятьма скелетними гілками. Після саджання треба обрізати пагони на третину.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні