Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіВітчизняна вакцина та життя без масок

Вітчизняна вакцина та життя без масок

Этот материал также доступен на русском языке
З початком осені показники захворюваності на коронавірус у нашій країні поповзли вгору, і в цих умовах особливої ​​актуальності набуває вакцинація.

Сьогодні нас прищеплюють препаратами, виготовленими в Америці, Європі та Китаї, але є надія, що незабаром в Україні з’явиться власна вакцина проти коронавірусу.

Коли з’явиться українська вакцина?

Вчені Національної академії наук України зараз працюють над створенням двох типів ковід-вакцин. Зараз у Харкові монтують лінію для виробництва інактивованих* вакцин, серед яких буде препарат не лише проти коронавірусу, а й проти грипу. До кінця року стане відомо, коли саме зійде з лінії перша українська вакцина проти коронавірусу. За попередніми даними, це відбудеться вже наступного року.

Українські вчені стверджують, що вітчизняна вакцина буде найвищої якості й не поступатиметься найкращим європейським зразкам, проте роботу уповільнює брак фінансування. Цю інформацію підтвердив директор Інституту біохімії імені Палладіна Сергій Коміссаренко:

– Ми можемо виробити вітчизняну вакцину найвищої якості, дуже схожу на «Пфайзер» або «Модерну».

Що говорять учені про терміни кінця пандемії

На сьогодні розробка нових вакцин проти коронавірусу дуже важлива. Адже поки працюють над ліками від коронавірусу, вакцинація залишається єдиним засобом захисту від нього. До того ж кількість хворих в Україні неухильно зростає. Як прогнозують у Міністерстві охорони здоров’я, пік захворюваності очікується в листопаді, однак при несприятливому розвитку ситуації в деяких регіонах його можна чекати вже в жовтні.

Причому, як вважають учені, четверта хвиля, викликана штамом «Дельта», зараз перебуває у стадії росту. При цьому вона зростає дуже швидко, але може бути коротшою за попередні. Уже фіксується близько 15 тисяч випадків захворюваності на добу. Згасання четвертої хвилі очікується наприкінці року.

Свою думку про час закінчення пандемії висловили і зарубіжні експерти. Наприклад, Стефан Бансель, голова фармацевтичної корпорації «Модерна», передбачає, що пандемія скінчиться через рік, за умови ревакцинації для молодих людей кожні три роки, для літніх – щороку.

Моніка Ганді, фахівець з інфекційних захворювань, професорка Каліфорнійського університету, також вважає, що ми перебуваємо в завершальній стадії пандемії.

 Ірина Сорокіна

Фото: EPA

 *Інактивовані вакцини створюють з ослаблених або вбитих мікроорганізмів, вирощених у контрольованих лабораторних умовах. За таким типом вироблено китайську вакцину CoronaVac. 

Ранее опубликовано: Минздрав утвердил список профессий для обязательной вакцинации от коронавируса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні