П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаТепло будемо отримувати по-новому: що змінилося?

Тепло будемо отримувати по-новому: що змінилося?

Этот материал также доступен на русском языке
Кабінет Міністрів затвердив нову форму індивідуального договору з послуг постачання теплової енергії, гарячої води та обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Тарифи, терміни оплати і аванс

На такі типові договори повинні перейти всі мешканці багатоквартирних будинків. Якщо споживачі їх не укладуть особисто, постачальник просто може виставити документ на своєму офіційному сайті. І вважатиметься, що споживачі автоматично до договору долучаються.

Згідно з документом, заміна, ремонт і обслуговування лічильників (включно з будинковими) будуть проводитися коштом споживачів. Змінюється також нарахування плати за опалення. Тариф включає плату за виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Сюди ж входить абонентська плата і плата за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж.      

Оплачувати рахунки потрібно не пізніше останнього дня місяця, наступного за розрахунковим. Передбачено й аванси – але тільки за бажанням клієнта. А якщо споживач не зазначить, за який термін він платить, постачальник може зарахувати сплачену суму в рахунок старих боргів (за їх наявності).

Мінімум прав і максимум обов’язків

Права споживачів у новому договорі досить умовні. Клієнти можуть безкоштовно отримувати інформацію про тариф. А якщо послуга не надавалася або до її якості є питання – вимагати перерахунку. Але це ще не означає, що його зроблять. Постачальник, наприклад, буде звільнений від відповідальності, якщо доведе, що на стику внутрішньобудинкових та інженерних систем було надано послугу відповідної якості. Іншими словами, якщо батареї взимку будуть холодні, постачальник просто може списати це на «втрати». Якщо його провину все ж доведуть, можуть оштрафувати за неякісні послуги – 0,01% від середньодобового тарифу. Але чомусь – тільки за минулий опалювальний сезон. 

Зате обов’язки споживачів досить великі. Зокрема – вчасна оплата послуги та вимога пускати в будинок перевіряльників. До того ж, навіть якщо вашу квартиру від теплопостачання відключать, ви мусимете відшкодовувати частину витрат на опалення місць загального користування.    

При цьому за неоплату послуг або оплату не в повному обсязі постачальник отримує право обмежити або взагалі припинити надання послуги. А штраф за невчасні платежі складе 0,01% від середньодобової вартості послуги за кожен день прострочення.      

Раніше опубліковано: Кому за газ доведеться платити вдвічі більше?

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні