П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЗагальнобудинковий лічильник газу: хто та як платить?

Загальнобудинковий лічильник газу: хто та як платить?

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернулися наші читачі з питанням: чи можуть мешканці багатоквартирного будинку самі встановити загальнобудинковий лічильник газу?

Відповісти на це питання ми попросили фахівців ТОВ «Одесагаз – Постачання».

Хто ставить, той і платить

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження Тимчасового положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку» № 620 від 16 травня 2002 року (у редакції від 9.02.2016 р.), ініціювати встановлення загальнобудинкового вузла обліку на багатоквартирний будинок можуть як власник (власники) такого будинку (квартир), так і оператор газорозподільної системи. При цьому треба пам’ятати, що встановлення будинкового вузла обліку, в тому числі витрати на проектування, монтаж, здійснюються коштом сторони, яка зініціювала встановлення такого вузла обліку. Ще до встановлення загальнобудинкового лічильника слід врегулювати деякі питання. Так, власник (власники) будинку (квартир), особа, відповідальна за експлуатацію будинку або балансоутримувач будинку, з одного боку, і оператор газорозподільної системи, з іншого, повинні вирішити питання щодо зняття показань будинкового вузла обліку та лічильників газу, встановлених у квартирах (за їх наявності). Крім цього, обговорити можливості проведення монтажу, зберігання та експлуатації будинкового вузла обліку.

Як розраховують плату?

Нарахування за спожитий газ жителям будинку, обладнаного загальнобудинковим приладом обліку, проводяться:

  • для споживачів, що мають квартирні лічильники газу, – за показаннями таких лічильників;
  • для споживачів, які не мають квартирних лічильників газу, – за показаннями будинкового лічильника, з яких виключаються сумарні показання квартирних лічильників газу. Сума за спожитий газ за показаннями загальнобудинкового лічильника розподіляється між мешканцями пропорційно до кількості осіб, зареєстрованих у квартирі.

За відсутності зареєстрованих у квартирі осіб і відомостей про офіційне припинення газопостачання на квартиру облік спожитого газу здійснюється з розрахунку на одну людину.

Зверніть увагу

Якщо у багатоквартирному будинку є магазини або інші об’єкти юридичних або фізичних осіб – підприємців, відпуск газу для таких споживачів здійснюється тільки за наявності окремого для них вузла обліку природного газу. При визначенні обсягу споживання газу за розрахунковий період свідчення таких вузлів обліку виключаються зі свідчень загальнобудинкового лічильника.  

Раніше повідомлялося: Комуналка: які норми споживання діють?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні