Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧим небезпечний хрускіт у шиї

Чим небезпечний хрускіт у шиї

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо при нахилі або повороті голови у вас виникає дискомфорт і хрускіт у шиї, варто звернутися по консультацію до лікаря, аби вчасно помітити небезпечну патологію – шийний остеохондроз.

 Чим і кому він загрожує, як йому запобігти, розповіла невролог вищої категорії, завідувачка неврологічного відділку дніпровської міськлікарні №5 Оксана Щитник.

 

Хворіє навіть молодь

Остеохондроз шиї – це хронічне захворювання, при якому відбуваються дегенеративно-дистрофічні зміни в міжхребцевих дисках і суглобах шийного відділу. Це, своєю чергою, призводить до затискання нервових закінчень і запальних процесів, які зачіпають навколишні тканини і структури.

Шийний остеохондроз дуже поширений і, на відміну від грудного та поперекового, нерідко виникає навіть у пацієнтів молодого віку, що пояснюється великою рухливістю цього відділу хребта і підвищеним навантаженням на нього. При цьому хребці шиї менші за хребці інших відділів.

Особлива увага діагностиці та лікуванню цієї патології приділяється тому, що саме через шию проходять життєво важливі нерви й судини, що впливають на роботу інших органів. Занедбаний остеохондроз шиї може призвести до мігрені, гіпертонії, проблем із зором та інших ускладнень.

Причини проблеми

Спровокувати розвиток шийного остеохондрозу можуть багато які чинники, що часто трапляються в комплексі. Це малорухливий або сидячий спосіб життя, неправильна постава, зайва вага, порушення обміну речовин, спадкова схильність, вікові зміни у хребті. Стати причиною проблеми можуть і хронічні захворювання опорно-рухового апарату (сколіоз, плоскостопість), через які навантаження на хребет розподіляється нерівномірно, а також травми або вроджені аномалії спини та шиї.

Спровокувати проблему з шиєю можуть навіть такі чинники, як незручне взуття, «неправильна» подушка або незбалансоване харчування, в результаті якого організм зазнає дефіциту магнію, кальцію, вітамінів В, С і D.

Тривожні симптоми

Шийний остеохондроз розвивається поступово і прогресує повільно, тому на початковому етапі хвороба часто протікає майже безсимптомно. У цей період людину може турбувати тільки легкий дискомфорт або біль у шиї під час руху.

На другій стадії захворювання через зсув міжхребетних дисків стискаються нервові корінці, що призводить до інтенсивних болів у шийному відділі та погіршення загального самопочуття: виникають головні болі, швидка стомлюваність, неуважність.

На наступному етапі біль стає постійним, поширюється на руки та плечі, з’являється затерпання та слабкість м’язів. Нарешті, четверта стадія шийного остеохондрозу характеризується руйнуванням міжхребцевих дисків, що призводить до викривлення постави, порушення координації, скутості рухів, пошкодження сусідніх суглобів.

Загальні симптоми шийного остеохондрозу включають у себе біль та хрускіт у шиї при поворотах голови, дзвеніння та шум у вухах, запаморочення і головний біль, больові відчуття в потилиці та плечах, затерпання рук, обличчя та шиї. Іноді може спостерігатися погіршення слуху й зору, проблеми з диханням, стрибки артеріального тиску (особливо характерно для жінок).

Діагностика та лікування

При підозрі на шийний остеохондроз, крім огляду у терапевта або невролога, потрібне комплексне обстеження. Основним методом діагностики вважається магнітно-резонансна терапія, на пізніших стадіях захворювання ефективними є комп’ютерна томографія та рентген. Також може бути потрібне дуплексне сканування судин. Для виключення інших захворювань зі схожими симптомами часто рекомендується консультація лора та кардіолога.

Лікування остеохондрозу шиї потребує комплексного підходу і включає в себе застосування медикаментів (протизапальні та седативні препарати, вітаміни, хондропротектори), фізіотерапію, масаж, лікувальну фізкультуру. У тяжких випадках застосовується хірургічне втручання.

Допоможуть розминка і правильна подушка

Щоб не залишити хворобі й найменшого шансу:

– регулярно робіть розминку для шиї;

– купіть ортопедичний матрац і подушку;

– по можливості запишіться до басейну.

 Ірина Лебединець

Раніше опубліковано: Діагностика за обличчям: коли треба бити на сполох

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні