П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПільгиЧому вдові не дають пільги чоловіка?

Чому вдові не дають пільги чоловіка?

Этот материал также доступен на русском языке
Відсутність документів або їх недостовірність є підставою для відмови в наданні статусу особи, на яку поширюється дія закону.

«Я вдова учасника війни. Мій чоловік (1930 р.н.) помер 2016 року. Я зверталася до соціальної служби, щоб мені, як вдові, надали пільги ветерана війни. Мені відмовили, сказали – у вашого чоловіка не було групи інвалідності, а тому пільг не належиться. Чи так це?

Мельниченко Т.Ф., смт Гоголеве, Полтавська обл.»

Щоб відповісти на ваше запитання, звернімося до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» № 3551-XII від 22 жовтня 1993 року (в редакції від 1.08.2021 р.). У статті 10 цього документа, зокрема, сказано: «Дія цього Закону поширюється на жінок (чоловіків) померлих інвалідів внаслідок Другої світової війни, а також жінок (чоловіків) померлих учасників війни та бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге».

Для надання статусу особи, на яку поширюється дія цього закону (у вашому разі – вдови померлого учасника війни), потрібно надати низку документів.

Такою є вимога Постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження порядку надання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», деяким категоріям осіб» № 740 від 23 вересня 2015 року (у редакції від 9.04.2019 р.). У переліку документів, серед іншого, значиться «довідка МСЕК померлого ветерана війни». Це передбачає наявність інвалідності, встановленої медично-соціальною експертною комісією.

Пункт 6 Постанови № 740 свідчить: «Відсутність документів або їх недостовірність є підставою для відмови в наданні статусу особи, на яку поширюється дія Закону № 3551-XII».

Раніше опубліковано: Пільги  учасникам бойових дій: чи треба платити судовий збір?

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні