Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія жителя України за кордоном: залежить від країни проживання

Пенсія жителя України за кордоном: залежить від країни проживання

Этот материал также доступен на русском языке
Працівники Пенсійного фонду порушують права пенсіонерів, якщо припиняють виплату в разі виїзду за кордон.

При виїзді з країни право на пенсію зберігається

Українці можуть виїхати за кордон на постійне місце проживання і при цьому зберегти за собою право на пенсійні виплати в Україні, яке гарантує закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і регулює постанова Пенсійного фонду. Залежно від країни проживання для нарахування та виплати пенсій застосовується територіальний або пропорційний принцип.

Відповідно до угод України з Білоруссю, Вірменією, Росією, Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном, Узбекистаном, Угорщиною, Молдовою, Грузією, Азербайджаном, Монголією та Румунією українцям, які проживають у перелічених державах, пенсійні виплати здійснює країна проживання. Пенсії нараховуються з урахуванням суми страхового стажу, який був отриманий в обох країнах.

Якщо українець переїхав до Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Іспанії, Чехії, Словаччини, Португалії або Польщі, застосовується пропорційний принцип пенсійного забезпечення. Пенсію зобов’язуються виплачувати обидві держави, пропорційно до страхового стажу, відпрацьованого на території кожної з них окремо.

Раніше законодавством України передбачалося припинення виплати пенсій у разі виїзду українця на постійне проживання до іншої країни. Положення втратило законну силу ще в 2009 році, але працівники Пенсійного фонду досі припиняють виплати пенсіонерам, які виїжджають за кордон.

Такі дії є протиправними і порушують права пенсіонерів, по відновлення яких потрібно звертатися до суду.

Раніше опубліковано: Де найкраще живеться пенсіонерам?

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні