Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиДепозит і субсидія: чи можна розв’язати проблему? 

Депозит і субсидія: чи можна розв’язати проблему? 

Этот материал также доступен на русском языке
Власники депозиту в розмірі, що перевищує 100 тисяч гривень, права на субсидію тепер не мають.

«Мені 69 років, маю 30 років стажу, отримую пенсію 2674 гривні. Колись ми з чоловіком відкрили депозит «Пенсійний» у всьому собі відмовляли, щоб були додаткові гроші до маленької пенсії.

Я давно вже вдова, депозит не поповнювався з 2007 року, а відсотки дуже зменшилися. З відсотками мій дохід разом з пенсією – 3275 гривень. При цьому через депозит (120 тисяч гривень) мені відмовили в субсидії. Влітку я якось перебивалася, а плата з опаленням буде непідйомною. Якщо я зніму депозит – його згодом з’їсть комуналка. Порадьте, що далі діяти?

Т.Ж., м. Дубно, Рівненська обл.»

Ще кілька років тому наявність депозиту ніяк не впливала на можливість користуватися субсидією. З травня цього року все змінилося: власники депозиту в розмірі, що перевищує 100 тисяч гривень, права на субсидію тепер не мають. При цьому якщо на депозиті буде менша сума, розраховувати на отримання державної допомоги на оплату комунальних послуг можна. Іншими словами, знімати всі заощадження немає потреби. А лише, наприклад, 20 тисяч (щоправда, якщо така можливість прописана в договорі). Решта грошей, як і раніше, будуть приносити дохід, хоча відсоток буде менший. До речі, відсотки при обчисленні субсидії не враховуються.

Важливо звернути увагу ще на один момент. Якщо депозитів кілька, то в сумі вони теж мусять складати не більше 100 тисяч гривень, інакше субсидію знову ж таки не призначать.

Звертаючись по субсидію, інформацію про наявність заощаджень треба подати в декларації. Далі державні служби будуть її перевіряти в рамках верифікації.

Пам’ятайте: приховати депозит не вийде. Тоді можна не лише позбутися субсидії, але ще доведеться повертати державі незаконно отримані суми допомоги.

 ВІД РЕДАКЦІЇ. Тема позбавлення субсидій через депозити в розмірі понад 100 тисяч хвилює багатьох наших читачів. Тому в наступному номері ми детальніше на ній зупинимося.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні