П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиПільги учасникам бойових дій: чи треба платити судовий збір?

Пільги учасникам бойових дій: чи треба платити судовий збір?

Этот материал также доступен на русском языке
Передбачено звільнення від сплати судового збору при розгляді справи у всіх судових інстанціях учасників бойових дій, потерпілих учасників Революції Гідності, Героїв України.

«Я учасник бойових дій. У зв’язку з необхідністю подання до суду заяви про перерахунок пенсії прошу пояснити: чи оплачують судовий збір учасники бойових дій? Раніше я звертався до суду і з мене не вимагали оплату збору, а зараз почали вимагати понад 1000 гривень.

Сергій Матук, м. Одеса»

До 1 вересня 2015 року надання пільг зі сплати судового збору ветеранам війни регулювалося частиною 2 статті 22 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» № 3551-XII. З 1 вересня 2015 року законодавство змінилося: пільги зі сплати судового збору надаються на підставі пункту 13 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» № 3674-VI. Так, передбачено звільнення від сплати судового збору при розгляді справи у всіх судових інстанціях учасників бойових дій, потерпілих учасників Революції Гідності, Героїв України – у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав. Але дана норма різними судами тлумачиться по-різному.

Судді відзначають, що зазначена норма має відсильний характер і не містить вичерпного переліку справ, за якими учасники бойових дій та дорівняні до них особи звільняються від сплати судового збору. Тому орієнтуються на перелік пільг, прописаний у статті 12 («Пільги учасникам бойових дій та особам, дорівняним до них») Закону № 3551-XII.

Водночас у статті 22 цього ж закону передбачено, що особи, на яких поширюється дія цього документа, отримують безкоштовну правову допомогу з питань, пов’язаних з їх соціальним захистом, а також звільняються від судових витрат, пов’язаних з розглядом цих питань.

Виходячи зі сказаного, деяким адвокатам вдається обстояти право на пільгу, і їхнім клієнтам не доводиться платити судовий збір при розгляді соціальних справ. Як нам здається, позов про перерахунок пенсії саме до таких і належить. Але остаточне рішення з цього питання може ухвалити лише суд.

Раніше опубліковано: Знижка на комуналку вдові міліціонера

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні