П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатНе створили ОСББ? Краще поквапитися

Не створили ОСББ? Краще поквапитися

Этот материал также доступен на русском языке
Кабмін пропонує змінити закон «Про житлово‑комунальні послуги». Згідно з документом, до 1 березня 2022 року місцеві адміністрації повинні будуть провести конкурси з призначення керуючих багатоквартирними будинками по всій країні.

Тож мешканцям багатоповерхівок, які досі не визначилися з формою управління своїми будинками, зі створенням ОСББ варто поквапитися. В іншому разі керуючих їм нав’яжуть «зверху».

Конкурси управителів багатоквартирних будинків проведуть чиновники

Співвласники багатоквартирного будинку мають право вибирати форму управління будинком – створити ОСББ або обрати керівника. І в часі це право не обмежене. Водночас за шість років від ухвалення закону майже в третині багатоквартирних будинків ОСББ досі не створені і управителі не обрані. У Мінрегіоні вирішили усунути цю проблему «вільно-примусовим» методом.

Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про житлово‑комунальні послуги» було передбачено норму про те, що орган місцевого самоврядування повинен провести конкурс у тримісячний строк з дня отримання протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку з проханням призначити керуючого. Тепер же, скоріш за все, уряд через Верховну Раду зобов’яже чиновників проводити конкурси без протоколів зборів. Представлені будуть кілька претендентів. І те, яку ціну за послуги запропонує кожен з них, скоріш за все, і буде однією з умов перемоги в конкурсі.

Договір треба прочитати обов’язково

– Це вже третя або четверта спроба запустити ринок житлових послуг. Співвласників вже як тільки можуть підштовхують до самостійного керування своїми будинками. Нав’язування керуючого тим, хто не створив ОСББ, – із завищеними тарифами, без права переобрання на певний період – один з варіантів,– прокоментував ситуацію голова Асоціації інноваційного розвитку домогосподарств Станіслав Драганов.  – Не втомлююся наводити приклад Польщі, де з 1994 року вжили жорстких заходів, що сформували розуміння у співвласників відповідальності за свої будинки. Там створення об’єднань власниками багатоквартирних будинків є обов’язковим! У нас же люди й далі чекають, що їхні будинки важливі для когось, крім них самих.

За інформацією Станіслава Драганова, терміни співпраці керуючих з багатоквартирним будинком мають бути чітко прописані в договорі. Зберігатимуться ці документи в районних адміністраціях. І експерт наполегливо рекомендує співвласникам ознайомитися з договором.

Що повинні робити в будинку?

Обов’язок керівника – обслуговування багатоквартирного будинку, забезпечення утримання спільного майна співвласників.

Ця послуга включає:

  • прибирання внутрішньобудинкових та прибудинкових територій, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, є у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства (положення про перебування прибудинкової території у власності або користуванні співвласників набирає чинності з 1 січня 2023 року);
  • виконання санітарно-технічних робіт;
  • обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування систем, які використовуються для надання комунальних послуг у разі укладення з їх постачальниками індивідуальних договорів обслуговування);
  • утримання ліфтів;
  • закупівлю електроенергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;
  • поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;
  • інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками.

Раніше опубліковано: Що потрібно для отримання спадщини без заповіту?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні