Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаІндексація і достроковий вихід на пенсію: що вирішили?

Індексація і достроковий вихід на пенсію: що вирішили?

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №4668, спрямований на вдосконалення пенсійного законодавства. Він передбачає щорічну індексацію пенсій з 1 березня, а також дострокові виплати для деяких категорій.

Ми з’ясовували, які саме зміни наберуть чинності з 1 січня 2022 року, якщо законопроект ухвалять у другому читанні.

Будуть індексувати і спецпенсії

У законопроекті є кілька основних моментів:

  • зафіксувати в Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» дату індексації пенсій – 1 березня;
  • відновити індексацію пенсій військовослужбовців, науковців, посадовців органів місцевого самоврядування та державних службовців. Наприклад, виплати військовослужбовцям не перераховували з 2018 року, а держслужбовцям і вченим – з 2008-го.

Таким чином, перерахунок пенсій більше не залежатиме від рішення політиків, це відбуватиметься щороку в один і той самий час і стосуватиметься більшості пенсіонерів.

Кому пенсію дадуть достроково?

Законопроект передбачає також достроковий вихід на пенсію за віком для громадян, які втратили роботу через роботодавця. Так, якщо людину звільнили не більше ніж за півтора року до досягнення пенсійного віку, їй можна буде не шукати нове місце роботи.

Щоправда, є нюанси: достроковий вихід на пенсію допускається в разі ліквідації або банкрутства підприємства, а також скорочення штату. Після чого людина, що залишилася без роботи, має стати на облік у центрі зайнятості. Якщо їй там не зможуть запропонувати придатну вакансію, вона зможе вийти на пенсію достроково.

Також дострокові пенсії зможуть отримати батьки, які доглядають за дітьми з тяжкими або рідкісними захворюваннями, але без статусу інвалідності. Йдеться про вади розвитку, ДЦП, психічні розлади, цукровий діабет першого типу (інсулінозалежний), онкологічні, онкогематологічні захворювання та хронічні захворювання нирок. Також до переліку входять категорії дітей, які зазнали тяжкої травми, потребують трансплантації органу або паліативної допомоги.

Тетяна Сярова

Фото: Pexels

Раніше опубліковано: 60-річним жінкам обіцяють надбавку до пенсії

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні